Minden adatra ránézne a kazah kormány

internetes vásárlás
Man staring at laptop computer
Vágólapra másolva!
Az ország nemsokára az egész internetforgalmat monitorozni fogja.
Vágólapra másolva!

Kazahsztán tervei szerint lakóinak a jövőben minden internetelérésre képes eszközükre egy úgynevezett "nemzeti biztonsági bizonyítványt" kell majd letölteniük. A bizonyítvány installálása után annak kiadója - Kazahsztán esetében az állami tulajdonban álló netszolgáltató - minden HTTPS-sel titkosított adatukhoz hozzáfér majd.

Az internet lelke

A HTTPS-titkosítás felel azért, hogy a felhasználó által elküldött adatok – keresések, jelszavak, e-mailek – csak az azokat fogadó szerverek által legyenek olvashatóak, illetve azért, hogy a szerverről a felhasználó felé érkező adatokba se piszkálhasson bele senki.

Így például, amikor online bankolunk, és bejelentkezünk: a felhasználónevünket, jelszavunkat más ne lássa, ahogy a számlánkkal kapcsolatos adatokat se.

A küldött, és fogadott adatokra látna rá a kazah netszolgáltató Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Ha a küldött, és fogadott adatoknak egy ilyen állami bizonyítványon kell átfutnia, az állam nem csak, hogy a felhasználók minden, szerverek felé irányuló kérését láthatja, de módosíthatja is az onnan érkező adatokat.

Onnantól kezdve

senki nem lehet biztos abban, hogy ami egy weboldalról érkezik, az valós

– vagy az állami netszolgáltató által módosított tartalom-e.

Biztonsági kockázat

A tervről szóló hivatalos nyilatkozatot a Kazakhtelecom oldalán már nem lehet elérni, de az Internet Archives megőrizte.

Ha megvalósul, az információ- és szólásszabadság mellett

az egész ország kiberbiztonsága veszélybe kerülhet.

Amerikai biztonsági szakemberek felhívták a figyelmet arra, ha valaki feltöri az állami netszolgáltató rendszerét, könnyen átveheti a hatalmat az online ki- és befolyó adatok felett.