Ezreket rúg ki a Toshiba a könyvelési botrány miatt

Toshiba évek óta meghamisította a vállalat könyvelését
Toshiba évek óta meghamisította a vállalat könyvelését
Vágólapra másolva!
Drasztikus, a kiadásokat csökkentő változásokat eszközöl a Toshiba új vezetősége. A vállalat további hétezer ember elbocsátását tervezi, és több részleg költségvetéséből is lefarag. A pénzügyi évet várhatóan 500 milliárd jen (4,1 milliárd dollár) veszteséggel zárja a cég.
Vágólapra másolva!

Még több alkalmazott issza meg a levét a Toshiba könyvelési botrányának: a cég további hétezer alkalmazottat bocsát el, főleg a fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó részleg dolgozói közül.

Ez az alkalmazottak közel 30 százalékát jelenti.

Az új vezetők a cég drasztikus átalakításával próbálják visszanyerni a befektetők bizalmát, és ismét nyereségessé tenni a céget. Lefaragnak a PC-s részleg büdzséjéből is, és a fogyasztói elektronikai eszközök helyett inkább a vállalati piacra fókuszálnak. Tervben van az indonéziai tévégyártó részleg eladása, és a vállalkozók egy részével is felbontják a szerződést.

A Toshiba körülbelül 550 milliárd jen veszteségre számít a márciusban lezáruló pénzügyi év végén.

A Toshiba évek óta meghamisította a könyvelést Forrás: Getty Images

Idén nyáron derült ki, hogy a Toshiba 151,8 milliárd jenre (azaz 330 milliárd forintra) kozmetikázta a könyvelésben a cég eredményeit, ami

közel háromszorosa a valóságban elért profitnak

– közölte a BBC. A cég már hat éve folyamatosan félrevezette a befektetőket, és amikor ez kiderült, a részvényei 40 százalékot zuhantak.

Ezután lemondott a vállalat korábbi vezérigazgatója, Tanaka Hiszao, helyére pedig Muromacsi Maszasi került. A menedzsmentből nyolc tag távozott.