Nem azért kell mesterlövész, hogy a tömegbe lőjön

mesterlövész biztonsági intézkedés
Budapest, 2006. október 23. Mesterlövészek a Vértanúk terén az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Október 23. nemcsak azért fontos dátum, mert Magyarország történelmének egyik legvérzivatarosabb korszakára emlékeztet bennünket. Hanem mert az ilyenkor tartott tömegrendezvények az egész fővárost képesek megbénítani. Több ezren emlékeznek meg, vonulnak utcára, tüntetnek, fontos politikusok szólalnak fel. Ez pedig mind-mind potenciális biztonsági kockázat, melyet egy profi csapatnak kell elhárítania. Bármi áron.
Vágólapra másolva!

Október 23. van, egy esős, pénteki nap. Orbán Viktor miniszterelnök épp beszédet mond a Hősök terén. Minden a megszokott rendben megy. Csönd van. Páran ugyan be-befüttyentenek a tömegből, ennyi azonban bőven belefér.

Aztán egyszer csak lövés dördül.

A tömeg először azt hiszi, mennydörgött. Orbánt hirtelen lekísérik a színpadról, a környéken ácsorgó rendőrök akcióba lépnek.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilvános szerepléseit is többhetes szervezés előzi meg Forrás: MTI/Komka Péter

Az események olyan gyorsan pörögnek fel, hogy pár perccel később már csak találgatni lehet. Valóban lőttek, vagy csak a vihar viccelte meg az embereket? Jól látták, Orbánt a biztonsági emberek vezették el? Vagy csak véget ért a beszéd, és pont nem figyelt senki?

Ez egyelőre nem több fikciónál.

Ha azonban így történik, a biztonsági szakértőknek az a feladatuk, hogy észrevétlenül, a lehető leggyorsabban reagáljanak és vigyék biztonságba a rendezvény legfontosabb emberét. Vagy épp azt, akit óvnak.

A kütyü mit sem ér, ha nincsenek profik

A tömegrendezvények világa tele van veszélyekkel. Ami a külső szemlélőnek nem több bámészkodó tömegnél, a szakavatottnak csupa-csupa kockázat, amit muszáj kiküszöbölni, vagy legalább felkészülni rá. Ehhez sok technikai eszközre van szükség, úgy, mint pontos GPS-ek, okostelefonok és rádiók.

Csakhogy ez önmagában nem elég a sikerhez.

"Nem is annyira a technikai eszközök fontosak, hanem a szervezés" - mondta az Origónak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A titkosszolgálatnak mindenre kell legyen embere, sőt a beugrókat is tisztázni kell, hisz megeshet, hogy egy fontos személy lebetegszik a rendezvény előtt.

Az olyan politikusok testi épségéért, mint a miniszterelnök, a közvetlen testőrök felelősek. Öltönyös, elegáns, erős testalkatú férfiak, akik az életüket is hajlandók feláldozni a védencükért.

Ha kitör a káosz, csak a tömegoszlató járművek törhetnek utat Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

- mondta Spöttle. Hozzátette: rajtuk kívül a taktikai egységen múlik a legtöbb dolog.

A helyszínt általában 48 órával a rendezvény előtt biztosítani kell. Bombakereső osztagok kutyákkal pásztázzák a területet, miközben minden olyan tárgyat, amibe bombát lehet rejteni, eltávolítanak.

Nincsenek kukák, virágcserepek, sőt autók sem.

Ezek ugyanis mind-mind könnyen gyilkos fegyverré alakíthatóak.

Ahogy Spöttle mondta: „Nem elsősorban a forgalom akadályozása miatt nem szabad a környéken parkolni.” A főváros egy része le van zárva, a közlekedésről és az ünnepségek megközelíthetőségéről ide kattintva tájékozódhatnak.

A szervek a kommunikációt is figyelik. Ellenőrzik a rádióhullámokat, lehallgatják az elérhető frekvenciákat. Speciális autókkal állomásoznak a helyszínen. Olyan berendezésük is van, amivel minden kommunikációt azonnal elnémíthatnak a közelben.

A fegyverek nem csak lőni jók

Az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy a tömegrendezvényeket mesterlövészek biztosítják. Sőt, Magyarországon is egyre több rendezvényt biztosítanak így. Az ő szerepük azonban nem a közvetlen beavatkozás.

Ha baj van, egy nagy kaliberű mesterlövészpuska

egyszerre 4-5 személyt is átlőhet,

azaz alkalmatlan rá, hogy biztonságosan iktassa ki a veszélyes elemeket.

A mesterlövészek és megfigyelők feladata a tömeg és a környezet pásztázása Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- mondta Spöttle, aki szerint az őrség azért van a tetőn, mert a fegyverek távcsöve kiváló rálátást biztosít a tömegre. A mesterlövészek ráadásul nagyon jó reflexű katonák, azaz gyorsan reagálnak a gyanús jelekre, személyekre. Ha felfedeznek ilyet, rádión szólnak a közelben őrködő kollégáiknak, akik pontos leírás alapján megkeresik, és elvezetik az adott személyt.

A lényeg az észrevétlenség.

Pánikot okozni egy több tízezer fős rendezvényen egyenlő a totális káosszal. Még szerencse, hogy van idő a felkészülésre: hetekkel a rendezvény előtt megkezdődik a szervezés, a megfelelő helyszín kiválasztása és az útvonalak megszervezése.

Látcsővel figyeli a tömeget a mesterlövész az Országház erkélyéről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Utóbbiakból általában három is van, hogy ha valahol gyanús objektumot, tevékenységet észlelnek a mesterlövészek, legyen merre kerülni.

Általában széles utakat preferálnak a szervezők, mert ezeken ritka a torlódás, könnyű manőverezni, és távol vannak az épületek, így nem lehet egykönnyen gránátot dobni a konvojra. Ez ugyanis valós veszély.

– mondta Spöttle. Ez ellen már csak az olyan szuperbiztonságos járművek nyújtanak védelmet, mint Barack Obama amerikai elnök vagy Angela Merkel német kancellár páncélautói. Ezekben beépített lélegeztető rendszer is található.

A rendőrautókban beépített kijelző mutatja a környező biztonsági kamerák képét Forrás: MTI/Beliczay László

De persze semmi sem tart örökké, a golyóálló üveg sem. Így csak a megelőzés és a szervezés vezethet tényleges eredményre. Ráadásul nagyon sok, a rendezvény időpontjában jelentkező, változás is befolyásolhatja az eseményeket. Az időjárást például nem lehet 100 százalékos pontossággal megjósolni, nagy esőben pedig romlanak a látási viszonyok.

Nagyon megnőtt a terrorveszély

Arra a kérdésre, hogy a menekültválság növeli-e a biztonsági kockázatot, Spöttle határozott igennel felelt.

– mondta a szakértő.

A menekültügy fokozza a biztonsági kockázatot Fotó: Polyák Attila - Origo

Azaz a menekültekkel együtt szélsőségesek is bejuthattak Európába, azon belül Magyarországra.

Ez pedig természetesen fokozott kockázati tényező. Ez azonban Spöttle szerint növekedett készültséget is jelent – a szervek felkészülve várják az eseményeket.