Tíz okosesernyő, ami a legnagyobb viharban sem hagyja cserben

vihar okosesernyő
senz okosesernyő
Vágólapra másolva!
Hétfőn Magyarország több pontján, a fővárosban is özönvízszerű esőzés volt, a kárelhárítás hetekig is eltarthat. Sokaknak a lakása, üzlete bánta az ítéletidőt, a szerencsésebbek megúszták azzal, hogy bőrig áztak. Ha legközelebb lesz náluk egy abból a tíz high-tech esernyőből, amit most bemutatunk, ezt is elkerülhetik.
Vágólapra másolva!

1. Be dry, Jedi!

Bár a Star Wars: Az ébredő Erő csak karácsonykor kerül a mozikba, nem kell addig várni erre az okosesernyőre. A LightSaber Umbrella a Star Wars-rajongók kedvence lehet, ráadásul, mint egy jó fénykard, gombnyomásra "felizzik". Az Amazonon és az eBayen is 33 dollár körüli áron, azaz kicsit több mint 9 ezer forintért tudunk egyet szerezni.

LightSaber Umbrella Forrás: thinkgeek.com

2. Nanotechnológiával szárazon

Abban ugyan nem vagyunk biztosak, hogy egy esernyő lehet nem vizes szakadó esőben, a NanoNuno Umbrella éppen ezt kínálja. Láthatatlan réteggel felvértezve biztosítja ugyanis, hogy egy csepp eső se kerüljön ránk, sőt, amint hazaértünk, elég megrázni, és a láthatatlan védőrétegről is lepereg a víz. Az esernyőt 98 dollárért, azaz 27 ezer forintért kaphatjuk meg különböző webáruházakban.

NanoNuno Umbrella Forrás: NanoNuno

3. Jelzi, ha vihar jön

Az Ambient Devices olyan esernyőt fejlesztett ki, amely mindig értesül a legfrissebb időjárási információkról, és kigyullad rajta egy lámpa, ha zivatar vagy hóesés várható. Rádiós vevőegységet építettek ugyanis bele, amely az Accuweather.com meteorológiai adatbázisából képes lekérdezni vezeték nélkül a friss információkat. Minél gyorsabb, erősebb a villódzás, annál nagyobb vihar közeleg. Az ernyőt lítiumakkumulátorral szerelték fel, az Egyesült Államokban 120-130 dollárért kapható, azaz 33-36 ezer forintos áron.

Az Ambient Forecasting Umbrella fogója villog Forrás: Ambient Devices

4. Szelfizzünk ernyővel

Fotókat és videókat készíthetünk, anélkül, hogy a telefonnal és az esernyővel egyensúlyozva kellene bénázni, miközben zuhog az eső. Éppen erre találta ki ugyanis Hasimoto So és Macumoto Takasi a Pileus: The Internet Umbrella nevű esernyőt.

Beépített kamera és wifi segít minket, így a felvétel mehet is fel azonnal a Flickr kép-, illetve a YouTube videomegosztóra. Mozgásérzékelő, projektor, GPS és digitális íránytű is van benne. Két fő funkciója a képmegosztás és a 3D-térképes navigáció – utóbbit a Google Earth táplálja.

Pileus: The Internet Umbrella Forrás: pileus.net

5. Az iEsernyő

Az iBrellában az "i" azt jelzi, hogy ernyőnk képes az iPodhoz csatlakozni és vezérelni a működést, anélkül, hogy a lejátszót elő kéne venni. Ha véletlenszerű lejátszást akarunk, elég megrázni az ernyőt, ha emelnénk a hangerőt, fel-le mozgassuk az ernyőt, a számváltáshoz jobbra vagy balra kell forgatni az ernyő fogóját. A kísérleti terméket számos szenzorral felszerelték, hogy működjön, kérdés, hogy akar-e ezért fizetni az Apple rajongói tábora.

6. Hangulatos ernyő

A My Day Umbrella a Forecastin előrejelző és a Pileus internetes változatának keveréke. Felülete e-papírból készült, hat különböző képet tud vetíteni elénk, és ahhoz illő zenét játszik hozzá. Az esernyő fejlesztés alatt áll, később állítólag saját képeket és zenéket is tölthetünk majd le hozzá.

My Day Umbrella Forrás: Hsiao Jong-li

7. A medúza

Az egyik legrosszabb dolog, amikor esernyővel közlekedünk, hogy kerülgetni kell egymást, nehogy összeütközzünk, vagy kiszúrjuk a másik szemét, miközben arra törekszünk, hogy lehetőleg ne ázzunk meg.

Ezért találták ki a Bumprellát: a kerek kialakításnak köszönhetően teljesen veszélytelen, az áttetsző anyagon viszont átlátunk, és a három LED-lámpa is segít a közlekedésben. Az RKS Design által megálmodott ernyő fogóját elég visszafordítani, és leereszt a medúzaszerű felület.

Bumprella Forrás: RKS Design

8. Újabb időjárás-előrejelző

A Forecasting is előre jelzi, ha hóesés, eső, szélvihar közeleg. Minél jobban világít a fogó, annál inkább érdemes reggel magunkkal vinnünk az ernyőt, amely wifin keresztül csatlakozik az internetre, és onnan szerzi be az információt.

Forecasting Forrás: materious.com

9. Motorizált csoda

El akarjuk kápráztatni vacsoravendégeinket? Szereljük fel a teraszon a motorizált nap- vagy esőálló ernyőt. A 12 méter hosszú kábel bőven elér az aljzatig, a távirányítóval tudjuk kinyitni és becsukni, a hálózatra kötött motor pedig mozgatja a fa- vagy fémbordákat. Mindezt jelenleg 72 dollárért, azaz 20 ezer forintért szerezhetjük be a Smart Home webáruházban.

Motorized Umbrella Controller with Remote Forrás: Smart Home

10. A legtutibb: erős és szép

Egy berlini tervező, Yoske Nishiumi gondolta újra a számos designdíjat bezsebelt Senz okosernyők kinézetét. Miközben az áramvonalas forma megmaradt, új mintázatot kaptak az ernyők a pöttyöstől a csíkoson át a sima fekete-fehér változatig.

Megvéd az esőtől a legnagyobb viharban is Forrás: Senz

A Senz (avagy érzékelős) esernyő lényege, hogy kialakításának köszönhetően a legerősebb szélnek is ellenáll: 100 kilométer per órás erősségű szélben is tesztelték. Ha vihar van, akkor is elég csak egy kézzel fogni az ernyőt, nem kell "kapaszkodni" bele, mert nem viszi el a szél.