Buszszerű szolgáltatást tesztel az Uber

uber autó mobil okostelefon app
(FILES): This March 25, 2015 file photo shows an UBER application as cars drive by in Washington, DC. An administrative judge July 16, 2015 recommended that the ride-sharing giant be fined USD 7.3 million and be suspended from operating in California. The controversial private car company must pay the heavy fine or appeal within thirty days and risk a suspension of its license to practice in California, where its headquarters are located AFP PHOTO / Files / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
Olyan funkciót tesztel az Uber, amely hatékonyabb lenne a sofőrök szemszögéből. Az autósok gyakorlatilag buszként közlekedhetnek, az utas pedig elsétál a "megállókig".
Vágólapra másolva!

Új utazási funkciót tesztel az Uber San Franciscóban. Az "okos utak" (Smart Routes) lényege, hogy a közös utazást preferáló utasok egy, az alkalmazás térképén zölddel jelölt útvonalon csatlakozhatnak a sofőrökhöz.

Az okos sávok olcsóbbak Forrás: Uber

Az okos utak (azaz a zöld sávok) üzemanyagot takarítanak meg a sofőrnek, az utasok pedig kedvezményt kapnak a fuvar költségéből a sétáért cserébe.

Kicsit olyan az egész, mintha az Uber-autók buszként működnének.

Ehhez hozzátartozik, hogy az utasnak néha sétálnia kell pár háztömböt az okos út keresztezéséhez, ezért cserébe azonban kevesebbet fizet, és a jármű fogyasztása is gazdaságosabb keretek között marad.

Az Uber egyelőre tesztüzemben tartja az új útvonalakat, San Franciscóban azonban már most feleannyiért lehet eljutni egyik helyről a másikra, mint amennyi egy buszjegy ára.

Amennyiben a funkció sikeres lesz, minden bizonnyal más városokban, országokban is meg fog jelenni az új lehetőség.

Már a buszsöfőrök is lázonghatnak

Hogy ennek ki örül, az már más kérdés. Az Uber, mely egy önkéntes, okostelefon-applikációval működő sofőrszolgáltatás, világszerte, köztük Budapesten is kivívta a taxistársadalom ellenszenvét. Afrikában még fegyveres erőszakba is torkollott egy-egy Uber-ellenes demonstráció.