Titkos dokumentumokat osztott meg, nem hittek neki

lehallgatás patriot act szenátus megfigyelés nsa edward snowden
A photographer listens as Senator Rand Paul, R-KY, speaks in the Senate chambers at the US Capitol in Washington, DC on May 31, 2015. Crucial national security provisions appeared likely to expire midnight Sunday as Senator Rand Paul vowed to block any last-minute votes to extend or reform the controversial program that collects telephone data on Americans. AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
Egy fiatal ausztrál férfi az internet egyik leghírhedtebb fórumára töltött fel titkos dokumentumokat. A közösség tagjai gúnyt űztek belőle, most viszont úgy néz ki, börtönbe kerül.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt egy akkor 21 esztendős fiatalember új fóriumtémát nyitott a világ egyik legrosszabb hírű internetes oldalán, a 4chanen.

Michael Scerba az ausztrál védelmi minisztérium gyakornokaként hozzáfért a titkos Öt szem program bizonyos dokumentumaihoz, melyeket fel is töltött az említett fórumra.

A többi felhasználó azonban nem hitt neki, hazugnak és melegnek nevezték, a téma pedig eltűnt a 4chan forgatagában.

Csakhogy a benne foglalt iratok valódiak voltak, Scerba pedig bíróság előtt kell feleljen bizalmas információk kiszivárogtatása miatt. A meghallgatását követő 28 napon belül mindent megsemmisítenek az üggyel kapcsolatban, lévén titkos, a közvéleményre nem tartozó anyagokról van szó.

Annyi viszont kiderült, hogy a 4chanen egy másik minisztériumi dolgozó szúrta ki a feltöltött iratokat, és ő jelentette fel a fiatalembert –

szóval egy embert azért mégiscsak meggyőzött.

Bár a kiszivárgott dokumentumok tartalmát az ausztrál kormány nem árulja el, a férfi szerint bombázások, civil halálesetek és terrorizmus szerepelt bennük elsősorban.

Több szem többet lát

Az Öt szem egy közös kémprogram, amelynek résztvevői az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Ausztrália. Az egyezség értelmében az említett országok segítik egymás hírszerző szerveit, és közösen veszik fel a kesztyűt az ellenséges országok kémhálózatai ellen.