Mesterséges intelligencia segíti a nagyváros lakóit

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
Watson, az IBM szuperkomputere igazi polihisztor: nem csak a vetélkedőkhöz, a főzéshez és az íráshoz ért, de még a mindennapi életet is könnyebbé tudja tenni.
Vágólapra másolva!

Az okosotthonok után az okos városok jelenthetik az internet terjedésének következő lépcsőfokát, és bár a globális átállás még messze van, kisebb eredmények már most akadnak. Az IBM mesterséges intelligenciája, a Watson nevű szuperkomputer például

egy kanadai város lakóinak igyekszik segíteni egy csomó mindennapi feladatban.

A Surrey nevű milliós várost egy Purple Forge nevű cég okosította fel az említett szuperszámítógéppel, amely így szóbeli kérésekre is képes értelmesen válaszolni. A lakosok többek között parkolással, szemétszállítással és állattartással kapcsolatban is kikérhetik Watson véleményét.

A rendszer egy My Surrey nevű mobilalkalmazáson keresztül működik, mely elérhető Androidra és iOS-re is. A város vezetése bízik benne, hogy Watson segít csökkenteni a különböző információs vonalak terheltségét, ugyanis Surrey lakói mostantól sok kérdésre azonnali választ kaphatnak.

Watson mindenhez ért

Az IBM által kifejlesztett Watson nem csak okos, de igazi multifunkcionális gépzseni:

egyszer megnyert egy híres tévés vetélkedőt,

saját alkalmazást készített azoknak, akik főzni szeretnének tanulni (méghozzá általa kitalált receptekkel), legutóbb pedig az íráshoz nyújtott segítséget, hogy a főnökök barátságosabb e-maileket küldhessenek a beosztottaknak.