Így is védheti magát a hackerektől

laptop, nő, depresszió
A közösségi média depressziót okoz, illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az Adobe Flash nemrég több súlyos biztonsági réssel hívta fel magára a figyelmet. Aki az adatait félti, kiiktathatja a böngészőből: mutatjuk, hogyan!
Vágólapra másolva!

Sokan nem is tudják, de az Adobe Flash bizony kiiktatható. Ez azért fontos, mert a számtalan weboldal által használt szoftverkörnyezetben több veszélyes biztonsági rést találtak az elmúlt években, a legaggasztóbbat pont a múlt héten:

a kiskaput tömeges adatgyűjtésre és megfigyelésre használhatják a hackerek.

Bár az Adobe folyamatosan frissíti a programot, sokan aggódnak, hogy a szinte minden PC-n megtalálható Flash állandó veszélyforrást jelent, pedig a modern videós oldalak mellett ez egy szinte teljesen szükségtelen kiegészítő.

Nekik lehet hasznos az alábbi útmutató, melyben bemutatjuk, hogy Google Chrome, Mozilla Firefox és Internet Explorer böngészőkben hogyan lehet kiiktatni a Flash saját bővítményét.

Google Chrome

A világ számítógépeinek felén a Google böngészője fut, amely automatikusan telepíti és futtatja a saját Flash bővítményét. Ahhoz, hogy elérjük, írjuk be a címsávba, hogy "chrome:plugins" - ezt követően megnyílnak a rendszer saját, belső bővítményei, köztük a Flash.

A Chrome-ban a Flash beépített bővítményként van jelen. Forrás: Origo

Az Adobe Flash Player nevű program deaktiválásához nyomjunk a "Kikapcsolás" gombra. Ezt követően a böngésző nem fogja használni a potenciálisan még mindig biztonsági kockázatot rejtő bővítményt.

Mozilla Firefox

A második leggyakrabban használt böngésző nagyjából az asztali gépek 20 százalékát uralja, működése azonban hasonlít a Chrome-éhoz. A Flash bővítmény ehhez a böngészőhöz még követelmény bizonyos tartalmak megtekintéséhez, ám ha megválni nem is ajánlott tőle, ideiglenesen ki lehet iktatni.

firefox flash deaktivál Forrás: Origo

A menü ugyanúgy a jobb felső sarokban helyezkedik el, ahogy a Chrome esetében: rákattintva legördül egy ikonokból álló sáv, benne egy "Bővítmények" gombbal, ami egy kirakós darabját formázza.

Rákattintva betöltenek a telepített bővítmények, melyeket egyenként lehet menedzselni. A rendszer automatikusan tilthatja és futtathatja is a programokat, de arra is képes, hogy amikor egy alkalmazásnak szüksége van az adott bővítményre, akkor rákérdezzen a használatára.

A Mozilla a cikk írása közben hivatalosan is bejelentette, hogy blokkolja a Flash-t mindaddig, amíg az Adobe ki nem ad egy biztonságosabb változatot a kiegészíőtőből.

Internet Explorer

Bár az Internet Explorer hamarosan nyugdíjba vonul, a Microsoft beépített böngészőjét még most is elegen használják ahhoz, hogy megérje foglalkozni vele.

explorer flash deaktivál Forrás: Origo

Az Explorer legfrissebb, 11-es verziójában is a jobb felső, fogaskereket formázó kis gombbal hozható elő a menü, azon belül a "Bővítmények kezelése" gombra kattintva juthatunk el a szükséges opciókhoz.

Az "Eszközök és bővítmények" pont alatt a Shockwave Flash Object nevű bővítményt deaktiválva lőhetjük ki a Flash-t.