Nők költöznek az amerikai atomtengeralattjárókra

uss michigan amerika
150324-N-EF657-076 APRA HARBOR, Guam (March 24, 2015) Marines from the 3rd Marine Reconnaissance Battalion prepare to disembark the guided-missile submarine USS Michigan (SSGN-727) during a small boat exercise in Apra Harbor. The Marines, based in Okinawa, Japan, worked with the Navy to practice small boat deployment. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Timothy Wilson/Released)
Vágólapra másolva!
Összesen 38 nőt válogatott be az amerikai haditengerészet a USS Michigan nevű tengeralattjáró személyzetébe. Ez még csak az első lépés.
Vágólapra másolva!

Megvan az első olyan női tengerészcsoport, akik egy amerikai atomtengeralattjárón kezdhetik meg a szolgálatot. A 38 kiválasztott katona a USS Michigan fedélzetén szolgál majd, a következő, második csoportot ősz elejéig válogatják össze, ők a USS Floridára kerülnek majd.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) 2012-ben oldotta fel a korlátozást, melynek értelmében a női katonákat távol kellett tartani az ütközetektől. Ugyanakkor már korábban is volt rá lehetőség, hogy egy kiválasztási folyamat során nőket integráljanak csak a férfiak számára fenntartott pozíciókba.

Januárban az amerikai hadintengszerészet megnyitotta kapuit a női tisztek előtt a tengeralattjárókon is. A teljes integrációs folyamat 2016-ban kezdődik meg, amikor a szükséges képzést megkapták a női sorkatonák.