Lézerrel lövik le a jövő drónjait

laser agyu nemet
Vágólapra másolva!
Olyan lézerágyút fejlesztettek ki német kutatók, mely fél kilométer távolságból is képes szétlőni egy drónt. Ez lehet a válasz a robotkopterek inváziójára.
Vágólapra másolva!

Drónok ellen is hatásos lézerágyút fejlesztett ki egy német védelmi fegyverekkel foglalkozó cég.

A prototípussal 500 méterről lőttek le egy lassan mozgó drónt,

annak dacára, hogy a lézerfegyvereket eddig csak álló célpontok ellen bevethető eszközöknek gondolták.

A német lézerágyú mozgó célpontok ellen is hatásos. Forrás: MBDA

Normális esetben tényleg ez a helyzet: mivel a lézersugárnak időbe telik átégetni a célpont külsejét, ezért gyorsan mozgó objektumok esetén nem lehet használni. A német fegyver ugyanakkor egy saját fejlesztésű követőrendszer segítségével képes volt a célponton tartani a sugarat, így az pár másodperc alatt megsemmisült.

Eljön a lézerfegyverek kora

A drónok katonai szempontból olcsó megoldásnak minősülnek, egyelőre pedig nehéz védekezni ellenük, ugyanis kicsik, gyorsan mozognak, és hamar pótolhatók. A rakétarendszerek és légvédelmi ágyúk emiatt csődöt mondanak ellenük, a sugárfegyverek viszont megfelelő védelmet nyújthatnak, mert bár

a telepítésük sokba kerül, elsütni különösen olcsó őket.

Nem a németek az egyetlenek, akik lézerrel vagy mikrohullámmal próbálnak megfelelni a drónok kihívásának. Oroszország is fejlesztett egy saját, kisméretű védelmi fegyvert, melyet akár egy légvédelmi lövegre is fel lehet szerelni, Amerika pedig egy célzott sugarakat lövöldöző rakétával iktathatja ki az ellenség elektronikus eszközeit.