PC-ket foglalt le az FBI: megvan ki lopta el a celebek fotóit?

Jennifer Lawrence, Serena
Vágólapra másolva!
Az FBI lefoglalta azokat a számítógépeket, amelyeket a tavaly októberben használhattak az iCloud-botrányban, amikor celebek meztelen fotóit szivárogtatták ki. A nyomozóknak több gyanúsítottjuk is van.
Vágólapra másolva!

Számítógépeket foglalt le az FBI a tavaly őszi tömeges celebfotó-kiszivárogtatás ügyében. A hatóságok telefonhívások és IP-cím alapján nyomozták le az egyik támadásban felhasznált PC-t, ami

egy Emilio Herrera nevű 30 éves férfi birtokában volt.

Az FBI házkutatást rendelt el, több gépet elvittek, Herrerát azonban nem tartóztatták le. A nyomozás még tart, az FBI összesen nyolc gyanúsítottat tart számon, neveket a folyamatban lévő nyomozás miatt nem közöltek.

Több száz híresség érintett

A források szerint a szóban forgó gépeket használták fel 572 iCloud-profil feltörésére, hogy onnét privát képeket és videókat szerezzenek meg az elkövetők. A dokumentumok többsége amerikai hírességektől származott, és nem egy

erotikus tartalmú felvétel akadt köztük.

A lopott képek a 4Chan nevű anonim fórumról indultak útnak az interneten. Az érintett hírességek közé tartozik többek között Jennifer Lawrence színésznő, Kate Upton szupermodell és Ariana Grande énekesnő is.

Az Apple elnézést kért

Mivel az összes feltört felhőprofil az Apple szolgáltatásához tartozott, a cég nyomozást rendelt el, amelynek során megállapították, hogy jelszó-visszaállítással sikerült hozzáférni a személyes adatokhoz.

Tim Cook, az Apple vezére személyesen jelentette be, hogy a támadás hatására megváltoztak a cég adatvédelmi irányelvei. Az új koncepció keretében minden gyanús tevékenységről jelentést kapnak a felhasználók, így azonnal jelszót tudnak változtatni, vagy lementhetik a féltett információkat.