Ez a robot lehet a megoldás a műlábra

atrias robot
Vágólapra másolva!
Sétált egyet a parkban az Oregoni Egyetem kutatóinak robotja. Még labdával is megdobálták, de nem tudták kizökkenteni.
Vágólapra másolva!

Két lábon áll, és járni is képes az a robot, melyet az Oregoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A készítők azt remélik, hogy a gép egy napon nemcsak sétálni, de futni is képes lesz, és a technológiát később protézisek kialakításában hasznosíthatják majd.

A robot, mely körülbelül olyan magas, mint egy ember, az ATRIAS nevet kapta, most tesztelték először terepen. Az ATRIAS nemcsak könnyedén sétált két lábon a parkban, de dombon lefele és felfele is elboldogult, sőt, labdával is megdobálták, de nem sikerült kizökkenteni.

A robotban egy jóval kisebb akkumulátor kapott helyet, mint az ilyen gépeknél megszokott, ez első sorban a lábak felépítésének köszönhető, melyek az állati mozgást utánozzák. Jonathan Hurst, az ATRIAS egyik készítője elmondta, hogy épp ezért jósolnak óriási jövőt ennek a botnak: mozgáskialakításának és energiatakarékosságának hála szélesebb körben felhasználható lesz, mint a többi hasonló robot. A botot a sétáláson kívül további próbatételeknek is alávetették, az ezekről készült videókat ezen az oldalon tekintheti meg.

A projektet 4,7 millió dollárral (kb 1,2 milliárd forint) támogatta a DARPA, a remények szerint hadászati célok mellett izomsorvadásos, illetve egyéb mozgást korlátozó betegségben szenvedőknek nyújthat később segítséget.