Kiégett pár háztömb Budapest szívében

google térkép budapest hiba
Vágólapra másolva!
Eltűnt Budapest szívében pár háztömb, mintha a fővárosról készült fénykép kissé kiégett volna. Negyedik alkalommal eredtünk a Google Földön látható furcsa elrajzolások és érdekes képi jelenségek nyomába.
Vágólapra másolva!

A sorozat korábbi részei:

  1. Leleplezzük a Google Föld rejtélyeit
  2. Gyilkosság helyett kutya a stégen
  3. Hogyan került az anyahajó a tóba?

Budapesten az északi szélesség 47-ik és a keleti hosszúság 19-ik fokánál (47.509182° 19.064121°), avagy a VI. kerületi Vörösmarty utcában furcsa jelenség volt látható a térképen a Google Föld szolgáltatását használva:

Mi okozza a fura jelenséget a Vörösmarty utcában? Forrás: Google

De mi történt a belvárosban? A hibát a felvételek pontatlan feldolgozása okozta, a szolgáltatás befogadott egy hibás ortofotót (légifelvétel-térképet). A jelenséget ugyan általában becsillanás hozza létre, de ebben az esetben találtunk pár érdekességet is.

A szolgáltatás befogadott olyan ortofotó-mozaikot, amely Budapest belvárosában hibás. Kellő átfedés hiányában nem lehet jó minőségű háromdimenziós felületmodellt számítani a mérőképekből. Az ortofotók (térképi légifelvételek) készítésekor a modell teszi lehetővé, hogy az objektumok pontosan a helyükön kerüljenek ábrázolásra.

A szoftverek többsége ilyenkor nem is engedi kiexportálni azokat a képterületeket, amelyekre nem áll rendelkezésre háromdimenziós felületmodell. A modell hiánya miatt nem jött össze a teljes terület képpel történő lefedése a fent látható kép esetében.

Utána persze az automatikus hisztogram egyeztetés is merített a fehér részből, különös színhatást okozva. Ez a művelet felelős azért, hogy a képsorozat összeolvasztásakor egységes színvilágú és kontrasztú legyen a végleges fotómozaik.

A budapesti példa a felvétel feldolgozóit is minősíti: a tény, hogy nem magyar térképészek, hanem külföldi, bérelt munkaerő dolgozza fel a képeket, hozzájárul a hibák elszaporodásához.

Gyorsan javították

A főváros szívében lévő hibát azóta észrevették, mert pár órája kipótolták a fedetlen területet. A kozmetikázás hátránya, hogy a kipótolt terület élessége eltér az új, párás környezettől. Valószínűleg egy korábbi, jobb minőségű felvételhez nyúltak vissza a háztömbök befoltozásához:

Egy korábbi, jobb minőségű felvétellel pótolták ki Forrás: Google

A valóság megtréfál

Vannak persze olyan érdekességek is, amelyek nem a képfeldolgozáson, hanem a valóságon alapulnak. Ilyen az erdőbe vágott, kérdőjel alakú lék is Sopron külterén:

Még a tájolás is stimmel Forrás: Interspect

A felvétel az Interspect csoport készítette ortofotó-mozaikból származik.