Ettől az alkalmazástól megtudhatja, depressziós-e

depresszió
A depresszió különösen a nagyvárosi környezetben érint sok embert
Vágólapra másolva!
Az okostelefonos applikáció figyelné használója viselkedését, így állapítaná meg, depresszióban szenved-e.
Vágólapra másolva!

Forradalmasíthatja a depresszió diagnosztizálásának módszerét az NFS, jelentette a Livescience. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap a Connecticuti Egyetemmel közösen egy olyan mobilalkalmazáson dolgozik, ami figyeli használója viselkedését, és a depresszió jeleit keresi rajta. Az NFS közel 720 ezer dollárral (202 millió forint) támogatja a kutatást.

Figyeli a mozgásunkat és a hangunkat is

Bing Wang, az egyetem egyik professzora fejlesztette ki a LifeRhythm nevű alkalmazás jelenlegi változatát, ami a felhasználó aktivitását követi. Wang elmondta, hogy a depressziónak tipikus kiszűrhető jelei vannak, az applikáció pedig ezeket figyelné. Az alkalmazás a mobil helymeghatározás funkcióját használja, hogy kövesse a felhasználó minden mozgását, megfigyelve, hogy milyen gyakran, és milyen messzire mozdul ki.

Bing Wang, a LifeRhythm alkalmazás fejlesztője Forrás: UConn

A telefon mikrofonja beszédünket is elemzi, a tanulmányok azt mutatják, a hanghordozás, a beszéd közben tartott szünetek hossza és a hangerő is hasznos lehet a depresszió megállapításában.

Egyetemistákon tesztelnék

Az egyetem hivatalos honlapján kifejtették, hogy a módszert az elsős hallgatókkal, azok közül is a kollégistákkal szeretnék tesztelni, mivel a környezetükből kiszakított, otthonuktól távol lévő fiatalok fokozottan hajlamosak a depresszióra.

Az első fázis során 120 fiatalt elemeznének egy szemeszteren keresztül, a csoport fele pedig olyan diákokból áll, akiknél korábban már jelentkeztek a depresszió tünetei. Ha az első fázis sikeresen zárul, a második során már 300 diákot figyelnének meg.