A Windows 10 pont olyan lesz, mint szeretnénk

microsoft windows 10 build
Bemutatták a Windows 10 új tesztverzióját a Builden
Vágólapra másolva!
A Windows 10 pont olyan lesz, mint szeretnénk: futnak rajta majd az androidos és iOS-alkalmazások. Az új operációs rendszer gyakorlatilag számítógépet csinál a mobilból.
Vágólapra másolva!

Ahogy az várható volt, a Microsoft fejlesztői konferenciája, a Build a cég új operációs rendszere, a Windows 10 köré épült. Az operációs rendszer nemcsak, hogy könnyen kezelhető lesz minden platformon, de akár mobilokon is nyújthatja egy asztali gép lehetőségeit, ráadásul egyszerűen futtathatunk rajta androidos és iOS-alkalmazásokat is.

Monitorra kötöm a mobilt, PC lesz belőle

A bemutató egyik legérdekesebb újdonsága a Continuum volt, amely a tabletek mellett az új Windows Phone-okon is elérhető lesz. Lényege, hogy ha egy külső kijelzőre kötjük a mobilt, akkor azt gyakorlatilag egy némileg csökkentett képességű asztali számítógéppé változtathatjuk.

Bemutatták a Windows 10 új tesztverzióját a Builden Forrás: AFP/Stephen Lam

Ehhez persze egy egérre és egy billentyűzetre is szükség van. A telefon alkalmazásai pedig alkalmazkodnak az asztali üzemmódhoz: a képméret megfelelőre méretűre ugrik, illetve az appok és programok, mint a Word szövegszerkesztő vagy az Outlook mail kliens, szinte pontosan úgy fog működni, ahogy most egy PC-n.

Hagyományos asztali programokat viszont továbbra se lehet telepíteni majd a mobileszközökre.

Jöhet minden alkalmazás

A prezentáción nagy hangsúlyt kaptak a Windows 10 fejlesztői eszközei is. A redmondi cég bejelentette, hogy az eredetileg iOS és Android rendszerre készült alkalmazások könnyen és gyorsan lesznek átültethetőek Windows 10-re, így ez az operációs rendszer biztosít majd a legtöbb alkalmazáshoz hozzáférést.

Az igényekhez igazodnak

Megérkezett a Windows 10 legújabb tesztverziója is, melynek felülete már (elvileg) úgy néz ki, mint a végleges változaton fog. Ahogy korábban is írtuk: a felhasználók hiányolták a Start menüt, visszajött, hiányoztak a régi játékok, visszahozták: a Microsoft semmit nem bízott a véletlenre, a szoftver mindenben a piaci igényekhez alkalmazkodik. A keresés még soha nem volt ennyire egyszerű: ha valamit el kezdünk gépelni a Start menüben, az azonnal aktiválja a cég továbbfejelsztett virtuális asszisztensét, a Cortanát.

Az Internet Explorer helyett a Microsoft Edge lesz az új böngésző Forrás: Microsoft

A sokak által gyűlölt Internet Explorert is teljesen lecserélik, még a márkanév is menthetetlen volt. Múlt hónapban már kiderült, hogy a felhasználóknak imponál, ha a böngésző nevében szerepel a "Microsoft" kifejezés, így nem meglepő, hogy a Project Spartan kódnéven futó program végleges elnevezése Microsoft Edge lett.

Ahogy a Windows 10 megkapja az iOS-re és Androidra fejlesztett appokat, úgy az új böngésző is megkapja a Chrome és Firefox alá fejlesztett bővítményeket. A Bing keresőt pedig hangparancsokkal is használhatjuk majd.

Windows 10: a központ

Központi platformot építenek a redmondiak, nagyon úgy tűnik, hogy azt szeretnék, ha minél több felhasználót szerezhetnének vissza azzal, hogy az operációs rendszeren, illetve a programokon nagy lesz az átjárhatóság, más felületekre fejlesztett appok, bővítmények és kiegészítők lesznek rajtuk elérhetőek. Így az Outlook névjegyek közé csatolhatnánk Facebook- vagy Linkedin-profilt, a naptárba az adott címhez tartó útvonalat térképpel (pl. Waze).

Pontos megjelenési dátumot még mindig nem kapott a Windows 10, annyi bizonyos, hogy a nyáron, júliusban érkezik, az első évben ingyen válthatunk át. az új szoftverre.

A HoloLens a Microsoft bemutatóján Forrás: AFP/Stephen Lam

A hologramszemüveget is promózták

A bemutatón bő húsz percet kapott a cég hologramszemüvege, a Microsoft HoloLens is: megmutatták a legújabb prototípust, egy kompaktabb változatot, ahogy egyre több információ szivárog ki a tényleges tudásáról is.