Történelmi útra indult a napelemes repülő

solar impulse napenergia repülő
Vágólapra másolva!
Ma hajnalban megkezdte világ körüli útját az első napenergiával hajtott repülőgép. Célja, hogy elsőként kerülje meg a Földet csak napelemek felhasználásával.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, hajnali fél kettőkor felszállt Abu Dzabiból a világ első napelemes repülőgépe. A történelmi utazás célja, hogy a gép megkerülje a Földet csak napenergia felhasználásával. Az öt hónapra tervezett repülés július végéig tart. A bázis az Egyesült Arab Emírségek fővárosában lesz, így a Solar Impulse 2 innen indul, és ide fog visszaérkezni a világ körüli útjáról.

Két pilóta váltja egymást

A 35 000 kilométeres úton a két pilóta, Bertrand Piccard és Andre Boschberg egymást váltják majd a fülkében. Elrepülnek a Perzsa-öböl sivatagjai felett, majd a veszélyes indiai monszunt kikerülve átrepül a kínai nagy fal felett. Ezt az etapot két óceán feletti átkelés követi, közötte egy "álom" pihenőt tartanak Amerikában.

Az óceán feletti repülés lesz kihívás Forrás: SI

Mielőtt az Atlanti-óceánt átrepülve 2015 közepén ismét visszatérnek Abu Dzabiba, a gép leszáll majd az ománi Muscatban, az indiai Ahmedabadban, a mianmarbeli (korábban Burma) Mandalayban, a kínai Csungkingban és Nankingban, valamint az Egyesült Államokban Hawaiin, Phoenixben és New Yorkban is.

Az óceán lesz az igazi kihívás

A repülőút legnagyobb kihívást jelentő szakasza az az egybefüggő repülés lesz, amely során a két pilóta öt nap és éjszaka folyamatosan repül majd többnyire a Csendes-óceán felett, hogy Kínából felszállva elérjék Hawaiit. A 17 248 napelemmel hajtott gép nappal tízezer méter magasságba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse az akkumulátorait, amelyek az éjszakai repüléshez biztosítják majd a szükséges energiát.

Az ABB mérnökei segítették a napelemek tökéletesítését Forrás: SI

Az ABB három mérnöke segíti a projektet, ők segítettek a napelemek energiatermelésének fokozásában és a gép akkumulátorrendszerének töltését biztosító elektronika fejlesztésében.

Nyolc világrekordot állított fel

Az ABB és a Solar Impulse együttműködése során azt szeretnék elérni, ha az erőforrások fogyasztását csökkenthetnék, javíthatnának az üzemi hatékonyságon, támogatnák a fenntartható szállítmányozást, és eközben növelnék a megújuló energiaforrások elterjedését. "Az ABB és a Solar Impulse közös ügye, hogy kitolja a technológia és az innováció határait egy jobb világ megteremtése érdekében" - mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

Abu Dzabi felett tezstelték az elmúlt hónapban Forrás: SI

A napelemes repülő prototípusa 2010 óta nyolc világrekordot állított fel: így például elsőként szelte át az Európa, Észak-Afrika és az Egyesült Államok közötti légteret, illetve a Solar Impulse tartja a repülési idő, a repülési magasság és a repülési táv rekordját.