Rekordszámú facebookozó után érdeklődött a magyar kormány

facebook
(FILES) This January 30, 2014 file photo taken in Washington,DC, shows the splash page for the social media internet site Facebook. Facebook on March 16, 2015 updated its "community standards" guidelines, giving users more clarity on acceptable posts -- relating to nudity, violence, hate speech and other contentious topics.The world's biggest social network said it does not allow a presence from groups promoting "terrorist activity, organized criminal activity or promoting hate." AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Százhatvanhét felhasználó adatait kérte le a Facebooktól Magyarország a tavalyi év második felében. A korábbi évekhez viszonyítva duplájára nőtt az adatkérések száma hazánkban.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb közösségi oldala félévente publikálja átláthatósági jelentését, amelyben beszámol arról, hogy a világ egyes országainak kormányaitól hány darab felhasználóinak adataira vonatkozó kérést kapott, és ebből mennyit teljesített legalább részben.

Tavaly megugrott az adatkérések száma

A Facebook tájékoztatóoldala szerint 2014 második felében a magyar kormány 167 felhasználó személyes adatait kérte be a Facebooktól. A közösségi oldal közlése szerint az adatkérések 34,38 százalékát legalább részben teljesítette.

Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül adta ki a bekért adatok mindegyikét, csak azok egy részét. 2014 első felében a magyar kormány 78 felhasználó adatait kérte le, amelynek nagyjából harmadát teljesítette a Facebook. Tavaly összesen tehát 245 felhasználóról kért adatokat Magyarország a Facebooktól.

Egy évvel korábban összesen 75 felhasználóról kért adatokat Magyarország. A Facebook tájékoztatása szerint mindig teljesítik a a bűnügyi nyomozáshoz szükséges adatkéréseket, ám az indokolatlanul tág, szorosan nem a nyomozáshoz kapcsolódó adatokat semelyik országnak nem adják ki.

Ennyi felhasználó iránt érdeklődtek a Facebooknál a magyar hatóságok Forrás: Origo

A szomszédos országok kevésbé kíváncsiak

Ausztria a tavaly összesen 147 felhasználóról, Csehország 144 felhasználóról kért adatokat. Szlovákia esetében csak a tavalyi év második feléről állnak rendelkezésre adatok, ekkor a kormány mindössze 5 felhasználóról kért adatokat. Szerbiáról ugyancsak erről az időszakról érhetők el számok, ez az ország 25 felhasználó kilétéről tudakozódott.

A román hatóságok tavaly összesen 55 felhasználóról kértek adatokat, horvát megfelelőik pedig 52 ember adatait kérelmezték.

A franciák és a németek a legkíváncsibbak

A magyar hatóságok adatkérései eltörpülnek a francia mellett: ennek munkatársai tavaly összesen 5484felhasználó kilétét akarták kideríteni, és az esetek 30-40 százalékában kaptak is információkat a Facebooktól.

Németország sem tétlenkedik, onnan tavaly 5689 megkeresés érkezett a Facebookhoz megközelítőleg hasonló sikerességgel, a britek pedig 5509 felhasználó személyes adataira voltak kívánacsiak - meglepő módon 70-75 százalékos sikerrel.