A pornósztár nem bánja, ha letorrentezik a filmjeit

Stoya
LAS VEGAS, NV - JANUARY 20: Adult film actress Stoya appears during an autograph signing for Digital Playground at the 2012 AVN Adult Entertainment Expo at The Joint inside the Hard Rock Hotel & Casino January 20, 2012 in Las Vegas, Nevada. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Stoya csak az ingyenpornós oldalakat gyűlöli, mert azokon jogtalanul gazdagodnak meg emberek. A torrentezőkkel semmi baja.
Vágólapra másolva!

Néhány napja a blogján publikált egy hosszú bejegyzést a torrentezés és az ingyenes szexvideókat kínáló oldalak hatásáról a Stoya művésznéven ismert Jessica Stoyadinovich amerikai pornószínésznő. Ő egyébként nem számít átlagos pornómunkásnak, mert neves amerikai lapokba is szokott cikkeket írni és saját ruhákat is tervez.

Az ingyenpornós oldal maga az ördög?

Stoya szerint a felnőtt filmes produkciók évről évre egyre kisebb költségvetéssel készülnek, a háttérmunkát végző szakemberekből is egyre kevesebb pénzért dolgozni hajlandó, kevésbé tapasztalt munkatársakat alkalmaznak.

Hiba lenne azonban ezt teljes egészében az internetes kalózokra fogni: a színésznő úgy véli, hogy nagyon fontos különbséget tenni a YouTube-hoz hasonló felületen ingyenes pornóklipeket kínáló oldalak és a torrentezők tevékenysége között. Stoya maga egyáltalán nem bánja, ha filmjeit letorrentezik, azt azonban problémásnak tartja, ha azok felbukkannak az ingyenpornós oldalakon.

Stoya a 2012-es AVN felnőtt filmes expón Forrás: AFP/Ethan Miller

Töltsd le, csak ne keress rajta!

Stoya nem bánja, ha valaki letorrentezi a filmjeit - nyilatkozta a Motherboard technológiai magazinnak. A színésznő azért tartja kevésbé problémásnak a torrentezést, mert úgy véli, azon igazából nem gazdagszik meg senki jogtalanul.

Más a helyzet az ingyenpornós oldalakkal, amelyek - Stoya szerint - tele vannak engedély nélkül feltöltött videókkal. Ezek mellett természetesen reklámok jelennek meg, az oldalak gazdái pedig keres rajtuk.

Néhány kivétel azért szerinte is van, például a PornTube és a WoodRocket szájtok gazdái szerinte jobban ügyelnek tartalmaik legalitására a konkurenciánál. A főgonosznak a MindGeek nevű amerikai társaságot tartja, amelynek tulajdonában van a legtöbb ismert ingyenpornós oldal, többek közt a PornHub és a Brazzers is.

Saját licencet szeretne

Blogposztja szerint Stoya a legjobban annak örülne, ha számára külön kialakítanának egy Creative Commons licencet. Ez egy olyan online szolgáltatás, ami lehetővé teszi a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bizonyos jogaikról lemondjanak, műveiket így egyszerűen újra fel lehessen használni.

A pornószínésznő egy olyan licenctípustól lenne boldog, ami engedélyezne bármilyen magáncélú újrafelhasználást, kivéve az ingyenpornós oldalakon való utánközlést. Persze ez csak egy példa, a valóságban ennél konkrétabban kellene megfogalmazni a szerzői jogi nyelven a dolgokat.