A hője alapján hallgatja le a számítógépet egy új kártevő

hakcing finspy kémprogram kém
A student from an engineering school attends, on Meudon, west of Paris, overnight on March 16, 2013, the first edition of the Steria Hacking Challenge. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Drótok nélkül képes lehallgatni a PC-t egy kísérleti célból készült számítógépes kártevő.
Vágólapra másolva!

Elképesztő megoldást dolgoztak ki az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói ahhoz, hogy egy számítógépen lévő adatokat anélkül ki lehessen nyerni, hogy az hálózatra csatlakozna, vagy bármilyen kábellel, adathordozóval kapcsolódnának hozzá.

A hőből fejtik vissza a biteket

A támadás kivitelezéséhez azonban még így is szükség van arra, hogy a lehallgatni kívánt számítógépet egy bonyolult kártevővel megfertőzzék - írja a Wired.

Ennek ellenére így is sok veszélyt rejthet az izraeli kutatók által kidolgozott módszer, hiszen segítségével akár az internettől teljesen elszigetetelt PC-kről is adatokat lehet ellopni.

Negyven centiméterről figyeli a hőmérsékletet

A kísérleti célból megírt BitWhisper kártevő csak akkor képes adatokat lopni, ha az áldozat számítógép közelében, attól legfeljebb 40 centiméteres távolságra helyezik el a lopásra használt számítógépet.

Videón mutatták be a módszer működését

A kártevő gyakorlatilag a morzézáshoz hasonló módon kommunikál a lehallgató számítógéppel. A rendszer egyes komponenseinek mindig akkora terhelést ad, hogy azok hőmérséklete növekedjen vagy csökkenjen egy adott időtartam alatt.

A sajátos Morse-kódokkal lehet a számítógépeken használt 0 vagy 1 értékeket továbbítani. A változásokat a közelben lévő számítógép alaplapjába épített hőszenzorok tudják érzékelni.

Csigalassú hőn keresztül adatot lopni

A módszer hátránya, hogy egyelőre elképesztően lassú: csupán 8 bitnyi adat átvitele több mint egy óráig tart ezzel a módszerrel. Egyetlen megabájt (tehát mintegy 8,4 millió bit) adat továbbítása így több mint egymillió óráig tartana. A számítógép hőre alapján való lehallgatása egy-egy jelszó átvitelére így is alkalmas lehet a szakértők szerint.