Mire jó a régi mobilja?

Manything...
Vágólapra másolva!
Ne dobja ki a levetett okosmobilját, mert az egy igazi kincs. Berakhatja a könyvespolcra biztonsági kamerának, a régi hifitornyot pedig netrádióvá alakítja. Még a GPS-t is kiválthatja vele az autóban.
Vágólapra másolva!

Karácsonykor az okostelefon volt az egyik legnépszerűbb ajándék, ami azt jelenti, hogy egy sor régi készülék landolt a fiókok mélyén. Pedig a régi, hamar lemerülő, lassúcska okostelefon vagy táblagép egy csomó hasznos feladatot láthat még el.

A lakást is őrizheti a mobil

Mi a leghasznosabb dolog, amire egy régi mobiltelefont használhatunk? A lakás védelme. Egy húszezer forintos IP-kamerát is kiválthat a régi telefonunk a megfelelő applikációval, ha van otthon wifi a lakásban. Androidra és iOS-re is találtunk olyan alkalmazásokat, amelyek akár régi, elavult készüléken is elindulnak - ez Androidnál a 2.2-es, iOS-nél a 4.3-as vagy 6-os verziót jelenti.

A Manything app biztonsági kamerává alakítja a régi iPhone-ját is. Hasonló megoldás Androidra is létezik Forrás: Manything...

Ha egy telefont szeretnénk otthoni biztonsági kameraként használni, leginkább az elhelyezés lesz nehéz, a kifejezetten az erre a célra szánt kamerákkal ellentétben a telefont nehéz úgy beállítani, hogy megfelelő szögben mutassa a lakást, hiszen nincsenek lábai. Egy-két ezer forintért azonban már lehet venni asztali mobiltartó állványt, ami segíthet az irányba állításban. Emellett még egy hosszabbítóra lehet szükség, hiszen a telefont folyamatosan töltőn kell hagyni, akkumulátorról ugyanis hamar lemerülne.

Akár egy régi iPhone 3GS is lehet biztonsági kamera például a Manything app segítségével. Regisztráció után a vállalat rendszerein keresztül bármikor hozzáférhetünk akár a munkahelyről az otthoni telefon kamerája által látott képhez, még videofelvételt is tud menteni a felhőbe a készülék. Az appnak azt is megadhatjuk, hogy ha mozgást érzékel, azonnal küldjön riasztást például e-mailben. A Manything szolgáltatásai jelenleg tesztüzemben futnak, ezért ingyenesek, nemsokára viszont csak legfeljebb egy kamera kezelése lesz díjmentes, az extra szolgáltatásokért néhány eurós havidíjat fognak szedni - áll az oldalon.

Régi androidos telefonokhoz az Alfred nevű appot érdemes használni, nekünk ez egy ötéves, 2.2-es rendszert futtató Motorola Defy telefonnal is tökéletesen működött. Pofonegyszerű használni: indításkor eldönthetjük, hogy az adott telefonról másik eszköz képét akarjuk nézni, vagy magát a telefont használnánk biztonsági kamerának. Ez utóbbi esetben a Google-fiókunkkal regisztrálhatunk a szolgáltatásra.

Az Alfred nevű androidos appot pofonegyszerű beállítani, nekünk tökéletesen működött Forrás: Origo

A másik készüléken ugyanezzel a fiókkal néző (viewer) módban lehet indítani az appot, ezzel a másik készülék kamerájának élőképét érhetjük el azonnal - hanggal együtt. Ez az app is képes mozgásérzékelésre és riasztásra, hamarosan pedig akár PC-s böngészőből is elérhető a felület.

Milyen kütyüt éri meg újrahasznosítani?

Az okostelefonok sok éve velünk vannak: az első iPhone hét éve jött ki, de az androidos mobilokat is öt-hat éve vásárolják nagyobb számban az emberek világszerte. Az Apple mobil eszközei közül az idén ötéves iPhone 4-esnél régebbi modellel a fenti kivételtől eltekintve már nem sokra megyünk, az iOS 7-nél régebbi rendszeren a legtöbb app már nem hajlandó elindulni.

A cég táblagépei közül viszont még a négyéves iPad 2-est is érdemes haszálni vagy újrahasznosítani, arra ugyanis megjelent még a legújabb, 8-as iOS is. Androidos eszközöknél nehezebb eldönteni, hogy milyen régi kütyüvel éri meg vesződni: az androidos appok többségéhez legalább 4.0-s rendszerre lesz szükségünk.

Okosmobil volt, GPS lett

Ma már senki nem vesz külön PNA-t, vagyis autós navigációt, hiszen az okosmobil tökéletesen használható erre a célra is. Akár a levetett mobilunk is tökéletes navigációs eszköz lehet: érintőképernyője és sebessége valószínűleg még jobb is egy PNA-énál.

Az sem probléma, ha a régi mobilban nincs már SIM kártya és mobilinternet, ha offline navigációt választunk. A legjobb erre az ingyenes Nokia Here, ez viszont csak Android 4.1-nél újabb eszközökön fut, iOS-re pedig egyelőre meg sem jelent.

A fizetős, szlovák fejlesztésű, magyarul is tudó Sygic szoftver ugyancsak alkalmas offline navigációra, ez próbánk során az ősi Androidon is elindult, iOS-ből viszont legalább hetes rendszert igényel. Hátránya, hogy 25 euróba, vagyis mintegy nyolcezer forintba kerül, bár ez egy olyan licenc, ami az androidos fiókhoz van kötve, és telefonról telefonra költöztethető.

Navigáció a Sygickel Forrás: Sygic

Egy GPS-navigátorrá alakított mobilnál nem gond, ha már hamar merül az akkumulátor, ha a szivargyújtóba dugott töltőről használjuk. Egy ilyen kütyüt megörökölhet egy navigációra vágyó rokon, de jó lehet saját autónkban is, dedikált eszközként. Az offline térképek frissítéséhez időnként érdemes wifin netre kapcsolódni a telefonnal.

Megvan az új netrádiója

Az nem újdonság, hogy CD-t szinte senki sem vásárol, de most már az mp3 is hanyatlásnak indult, amióta elérhetők olyan havidíjas korlátlan zeneszolgáltatások, mint a Spotify, a Google Zene vagy a Deezer. Nem kell lecserélni a hifit ezek használatához sem: a legtöbb esetben gond nélkül lehet a régi mobil fülhallgató-kimenetét a lejátszó hangbemenetéhez csatlakoztatni.

A megoldás tovább is fejleszthető: ha a régi - SIM kártya nélküli, wifin a netre kapcsolódó, töltőre dugott - telefonunkra olyan appot telepítünk, amivel az új mobilról távirányítani tudjuk. Így ugyanis a kanapéról is tudjuk kapcsolgatni a zenelejátszást anélkül, hogy ehhez le kellene cserélni a hifinket.

A Spotify Connect funkciója a régi hifitoronyra köti a netrádiót. (A képen a wifis biztosító Gramofon eszköz is látható, de ez egy régi okosmobillal is kiváltható) Forrás: Spotify

Ezt támogatja például a Spotify alkalmazás Connect funkciója, ezzel akár a PC-s, akár egy másik mobil kütyün való lejátszást lehet vezérelni, ha az eszközök azonos wifire kapcsolódnak. A Spotify hátránya, hogy nem működik régi Androidon - ellentétben például a Deezerrel, ami a korai rendszerekkel is működik. Az iOS-eseknek a Wifi2Hifi nevű alkalmazást ajánljuk hasonló feladatokra, ez több szolgáltatással is kompatibilis.