Felfegyverzett drónokkal látja el szövetségeseit Amerika

drón reaper usa amerika hadsereg
A drónok felderítésre, megfigyelésre, de akár bombázásra is használhatóak
Vágólapra másolva!
A pilóta nélküli repülőgépeket csak nemzetvédelmi célokra használhatnák fel, így például a terrorizmus leküzdésére. Kérdés, minden ország tiszteletben tartja-e majd az emberi jogokat?
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya engedélyt adott katonai drónok értékesítésére a szövetséges országoknak. Korábban csak Nagy-Britanniának szállítottak a saját fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépekből, mostantól viszont Olaszországtól kezdve Törökországon át egészen az arab államokig bárkinek adhatnak el a gépekből.

Drága a drónok fejlesztése

Az amerikai légierő úgy tűnik rájött arra, hogy saját drónok tervezése, fejlesztése, tesztelése és működtetése drága mulatság. A Pentagon nemrég el is marasztalta a szervezetet, amiért átgondolatlanul vásárolt drónokat katonai célokra: az amerikai adófizetők 8,8 milliárd dollárját vesztegetve el.

A légierő 8,8 milliárd dollárért rendelt Reaper drónokat Forrás: AFP/Dominique Faget

A drónok szélesebb körű eladása ugyan a költségvetési mérleget helyrebillentheti, de marad a dilemma, mennyire jó ötlet katonai gépekkel ellátni a világot. A szövetséges államok ugyanis nem feltétlenül olyan megbízhatóak, mint például Nagy-Britannia volt eddig.

Aggódnak a jogi szervezetek

Bár csak nemzetvédelmi célokra és a nemzetközi törvények által engedélyezett helyzetekben lehetne használni az amerikai drónokat, nem minden kormány remekel az emberi jogok vagy például a szólásszabadság terén. Az Obama-adminisztráció ugyanakkor azt ígéri, minden egyes kérvényt külön-külön bírálnak majd el, és drónok felhasználását is folyamatosan ellenőrizni fogják.

A franciák Malin Reaper drónokat is bevetettek Forrás: AFP/Dominique Faget

Egy igénylés kiértékelése hónapokig, ha nem évekig tart majd. Elemzők szerint a leggyakrabban használt Reaper vélhetően 10-15 millió dollárba, azaz 2,7-4 milliárd forintba fog kerülni. A drónoknak elsősorban a terrorizmus elleni harc, illetve az ukrajnai és közel-keleti helyzet mérséklésében lehet szerepe.