A lopott iPhone-t nem lehet majd kikapcsolni

iphone 6 apple
A legnépszerűbb típus, a 64 gigabájtos telefon szinte sehol nem kapható
Vágólapra másolva!
Egy meglepő biztonsági újítást szabadalmaztatott az Apple: ha valaki nem jó kódot üt be az iPhone kikapcsolásakor, a készülék kémüzemmódba kapcsol.
Vágólapra másolva!

Hamarosan nem csupán bekapcsolásához, de kikapcsolásához is kódot kérhet az iPhone - adta hírül az Independent című brit lap.

A kikapcsoláshoz is kódot kérhet az iPhone

Az Apple ugyanis januárban szabadalmi védettséget kapott egy olyan szoftveres megoldásra, amely nem engedi kikapcsolni a telefont akkor, ha a készüléknek nem adnak meg egy helyes kódot. Ez a lopott vagy elhagyott készülékek felkutatását biztosító Find My iPhone szolgáltatás miatt fontos. A mobilinternetet vagy wifit használó funkcióval az iPhone-ok hollétéről a távolból is tájékozódhat a tulajdonos.

Persze ezt meg lehet akadályozni azzal, ha a készüléket azonnal kikapcsolják, ezt szeretné lehetetlenné tenni az Apple a biztonsági kód bekérésével. Mivel az iPhone-nak az akkumulátora is beépített, annak kivételével sem lehet trükközni.

Ha nem kóddal kapcsolják ki, jelenthet az iPhone Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha nem jó a kód, a telefon jelent magáról

Amennyiben valaki nem ismeri a kódot, nem tudja kikapcsolni a telefont, meg kell várnia, amíg az le nem merül. Addig azonban a készülék képes jelenteni magáról - ha a SIM-kártyáját ki is veszik, nyílt wifihálózatokra kapcsolódva.

A szabadalmi kérvényben az Apple egyéb lehetőségeket is ismertet: például azt, hogy a telefon nem jelezné feltűnően, ha rossz a kód, ám ilyenkor kikapcsolás helyett titokban kémkedne - kikapcsolt képernyő mellett. A tervek szerint ilyenkor a beépített kameráját és a mikrofont is be lehetne kapcsolni a távolból, ami segítheti a készülék után való nyomozást.

Nemrég egyébként egy hasonló módon kémkedő mobilvírus is felbukkant Google Androidon. Azt még nem tudni, hogy a szabadalomban foglalt szolgáltatást megvalósítja-e az Apple, a cég ugyanis sok olyan megoldást védet le, amely végül nem kerül bele termékeibe.

Sokkal kevesebb iPhone-t lopnak

London, New York és San Francisco városának statisztikái szerint jelentősen csökkent az okostelefonok ellopásának száma, amióta lehetővé vált az eltűnt készülékek távolból történő deaktiválása a Find My iPhone funkcióval. A három nagyvárosban 25-40 százalékkal kevesebb készüléket lopnak el, mióta ez lehetséges.

Az Apple nemrég külön honlapot is indított, ahol használt iPhone-okról lehet megállapítani az IMEI-szám megadásával, hogy a készülék aktiválható-e, vagy letiltotta azt eredeti tulajdonosa.