Vegasban már tudják, milyen kütyüt vesz az idén

CES Las Vegas 2014
Vágólapra másolva!
A laptopok szuperek lesznek az idén, a görbe képernyőknek még mindig nem látjuk értelmét. Amiket a világ legnagyobb kütyüexpójától várunk.
Vágólapra másolva!

Szilveszter környékén szerencsésen alakultak a szünnapok, a legtöbben napokon át regenerálódhattak az ünnepi éjszakázásból. Eközben csaknem az össze elektronikai gyártó Las Vegasba utazott, hogy már az év első napjaiban megmutassa, milyen új kütyüket vehetünk majd 2015-ben. Az Origo tudósítója már a CES expóra tart, személyes beszámolói előtt összegyűjtöttük a kipróbálásra váró legérdekesebb újdonságokat.

Ilyen egy tisztességes laptop 2015-ben

A tabletek és okostelefonok mellett az utóbbi években egyértelműen háttérbe szorultak a hagyományos noteszgépek, pedig ezekre továbbra is szükség lesz. A laptopoknál az Intel Core M nevű processzor hoz áttörést, ezt ugyanis már nem kell ventilátorral hűteni.

Ez egyben azt jelenti, hogy a gépház szupervékony lehet, a készülék pedig mozgó alkatrészek híján teljes csendben működik - winchester helyett is SSD-meghajtóval szerelik fel -, és az akkumulátoros üzemideje is több mint tíz órára nőtt. Ventilátor nélküli laptopok már néhány éve is felbukkantak, de a Core M-es gépeknek a teljesítménye is elég jó.

A Samsung Ativ 9 idei verziójában már nincs ventilátor Forrás: Samsung



A Samsung Ativ Book 9 laptopjának 2015-ös kiadását 12,2 colos, a full-HD-nál nagyobb, 2560x1600 pixeles képernyővel szerelik, a mérlegen pedig egy kilónál kevesebbet nyom. Felszereltségétől függően 300-400 ezer forint körüli lesz az ára, így nagyjából az Apple MacBook Air riválisa lesz, Windows-zal. Az Intel új chipjének köszönhetően minden bizonnyal az Apple ultrakompakt gépe is hasonlóképp megújul majd az idén, és egy csomó szuperhalk, de komolyabb feladatokra is alkalmas laptop megjelenik.

Mindenütt a görbe képernyők támadnak

Jóval kevésbé tűnik hasznosnak a koreai cég asztali egybegépe, az Ativ One 7: ennek ugyanis az az újdonsága, hogy egy picit meg van görbítve a képernyő íve. Az ív olyan kicsi, hogy az még a promóciós képeken is alig látható, pedig a gyártó váltig állítja, hogy a görbített kivitel javítja a látványt. A 27 colos képernyő full-HD felbontású - ami már nem kiemelkedő -, a gépben Intel Core i5 processzor dolgozik, és jó minőségű beépített hangszóróval is ellátták. Ez a gép is 300-400 ezer forint körüli áron várható.

A Samsung Ativ One 7 nevű egybegép kissé ívelt kivitelű. Önnek feltűnt? Forrás: Samsung



Az LG monitorból hoz ki görbét: a 34 colos, extra széles 21:9-es képarányú megjelenítőt azonban nem otthonra, hanem munkára szánják: brókerek például egy sor diagramot megjeleníthetnek rajta anélkül, hogy több monitort néznének. A cég videojátékosoknak szánt szupermonitora hasonló méretű, de az nem ívelt, viszont beépítenek egy olyan technológiát, ami a játékok folyamatos, képhibák, akadások nélküli futtatását biztosítja.

Ez az LG 34 colos, ívelt monitora. Munkahelyre szánják Forrás: LG



Tavalyhoz hasonlóan a tévékből is jön egy sor ívelt képernyőjű, az LG a plazma-, és LCD-tévék előnyeit egyesítő - de drága - OLED-tévéiből hoz ki ultra-HD felbontású, ívelt változatokat. Újra felbukkan a cég görbemobilja is: a G Flex első típusát rémes képminősége miatt nem szerettük, de az új modellben elvileg ezt a problémát orvosolni fogják, és a hardvere is gyorsabb lesz.

Milyen szoftverrel kéri a mobilját?

Sokkal érdekesebb a kínai tulajdonban lévő Alcatel újítása, a Pixi 3 okostelefon: ezt nemcsak több - a 3,5 mellett 4, 4,5 és 5 colos - méretben, de igény szerinti rendszerrel is lehet majd megvenni. Az olcsó készüléken a Google Android helyett Firefox vagy Windows Phone 8.1 szoftver is futhat. Ezek egyébként gyárilag lesznek feltelepítve az azonos hardverű telefonra, azt még nem tudni, hogy utólag lehet-e majd rendszert cserélni rajta, és ha igen, miként.

Az Alcatel új mobilját Windows Phone-nal, Androiddal vagy Firefoxszal is kérheti Forrás: Alcatel



A kínai gyártó egy kerek képernyős okosórát is bemutat Las Vegasban, ami ígérete szerint mindent tudni fog, amit a riválisok, de olcsó lesz. Más kérdés, hogy egyelőre még a drága okosóra sem tűnik a mindennapjainkat valóban megkönnyítő kütyünek. Pedig kedden még az Intel is előrukkol majd új viselhető kütyükbe szánt fejlesztéseivel, tavasszal pedig valószínűleg az Apple Watch is megérkezik. Az idei okosórák és fitneszpántok kisebbek, olcsóbbak és praktikusabbak lesznek a tavalyiaknál, nagyobb áttörésre nem igazán számítunk.

Ismeretlen mobilok reflektorfényben

Az ismert márkák csúcsmobiljait általában külön jelentik be, így Las Vegasban a kevésbé ismert márkák könnyebben jutnak tizenöt perc hírnévhez. Ilyen készülék az orosz fejlesztésű Yotaphone 2. Ez egy bizarr, de ötletes készülék, amelynek előlapján és hátlapján egyaránt van kijelző: elől egy full-HD-s, ötcolos AMOLED, a hátulján 4,7 colos e-tinta kijelző van. Utóbbin nemcsak olvasni könnyebb, az óra, időjárás, naptár és más értesítések folyamatosan olvashatók a fekete-fehér kijelzőn, az ugyanis csak a képe megváltoztatásához igényel energiát, megjelenítéséhez nem. Ez ésszerű használat mellett jelentősen meghosszabbíthatja az üzemidőt. De ennek el is kérik az árát, a telefon 225 ezer forintnak megfelelő fontért rendelhető.

A Yotaphone 2 előlapi és hátlapi képernyői Forrás: Yotaphone



Szakít a megszokásokkal az Fx0 nevű telefon is, amelyet az LG gyárt egyedi márkanéven. Ez a világ első prémium okostelefonja, amely a Firefox szoftvert futtatja. Az iPhone 6-tal azonos méretű készülék formára az LG G3-asra hasonlít, borítása áttetsző, aranyszínű mintákkal vegyítve. Egyéb tulajdonságai teljesen átlagosak, de ez az első olyan firefoxos mobil, ami nem olcsó, kedden jelenik meg Japánban 110 ezer forintnak megfelelő áron.

Az Fx0 mobil szép, de nem tűnik jó vételnek Forrás: LG


Mindenféle szoftverek futnak a tévéken

Bár a Samsung a hírek szerint olyan tévével fog előrukkolni, amely az internetről sugárzott PlayStation 3 játékok futtatására is képes, nehéz optimistának lenni az okostévék fejlődése terén. Ugyan az új Android TV szoftverével végre ugyanazon appokat használhatjuk a tévén, amiket telefonon vagy táblagépen, nem pedig lebutított, nehézkesen működő alkalmazásokat. A Google szoftverével egy komoly baj van: nagy gyártók nem támogatják.

Az LG épp most mutatja be saját okostévéit, amelyek a WebOS nevű szoftver új változatát futtatják, a Samsung pedig az okosóráján használt Tizen rendszerre alapozza új okostévéit. A Google platformját egyelőre a Sony, a Philips és a Sharp használja, ami nem biztos, hogy elég lesz a sikerhez. Az egyedi platform nem feltétlenül jó maguknak a gyártóknak sem, mert ezekre külön-külön kell appokat fejleszteni, ami nem éri meg minden cégnek.

Szuper okostévézést ígér az Android TV, de alig támogatják gyártók Forrás: Google



A tévék közül az idén is az ultra-HD felbontású modelleket nyomatják a gyártók, pedig ezekre még külföldön is alig van a minőségüket kihasználó, 4K-felbontású műsor - ami egyébként a full-HD-s filmeknél négyszer nagyobb részletességet jelent. Talán végre az idén valamilyen ultra-HD-s tartalomszolgáltatást is bejelentenek Las Vegasban, bár ez a magyar felhasználókat nem fogja tömegével érinteni. Ha a hírek igaznak bizonyulnak, az idén már 7-8 milliméter vastag, szuperkönnyű óriástévék is megjelennek, bár csak a prémium kategóriában.

Robotsofőr és hátsó lámpa OLED-ből

A BBC értesülései szerint a Mercedes új koncepcióautóját fogja bemutatni, ennek belsejében - a sofőr nélküli kivitelnek köszönhetően - már egymás felé is fordíthatók az ülések: tehát két utas a menetiránynak háttal is utazhat benne. A vállalat másik autójába az LG szállít sofőrfigyelő technológiát, ami felismeri, ha fáradt a sofőr, külső kameráival pedig érzékeli a jármű körül lévő dolgokat. Szükség esetén a jármű automatikája beavatkozik, például fékez vagy kormányoz a sofőr helyett.

A BMW kiállított i3 autójának újdonsága az lesz, hogy okosórával lehet távvezérelni, a kütyüről akár arra is lehet utasítani a járművet, hogy sofőrje helyet parkoljon be. A gyártó új járművében az első fényszórókat lézeres szenzor állítja be úgy, hogy az ne vakítsa el a szembejövőket. A hátsó lámpákban pedig a hagyományos ledes fényforrást a legújabb tévékből ismert OLED-technológia váltja ki - persze csak a prémiumkategóriában. Az átlagemberek számára az idén a Google és az Apple szoftverét használó telefonok, és az autó fedélzeti komputere közötti új megoldások lesznek érdekesek, az önjáró, sofőr nélküli járművek közlekedéséhez ugyanis még a jogszabályok sem léteznek.