Felhőkarcolóban él a jövő embere

One World Trade Center Tower, Manhattan, NY, USA, New York City, Oct. 17, 2014. LIF SKYSCRAPER cities towns high- rise building United States of America town day Terroranschlag Architektur Davis Childs Silverstein Ground Zero Amerika 11 Daniel Libeskind T
One World Trade Center Tower, Manhattan, NY, USA, New York City, Oct. 17, 2014.
Vágólapra másolva!
Tavaly minden eddiginél több, 97 felhőkarcoló épült meg világszerte, így 2014 a „valaha volt legmagasabb” év lett.
Vágólapra másolva!

A felhőkarcolók száma folyamatosan növekszik világszerte: 2014 rekordévnek számított ebből a szempontból, a valaha volt legmagasabb év.

Összesen 97 felhőkarcoló, vagyis 200 méternél magasabb épület kivitelezése fejeződött be az elmúlt év során. Ebből 11 volt szupermagas, ezek magassága a 300 métert is meghaladja - ez szintén új rekordnak számít. Utoljára 2011-ben döntöttek csúcsot az egy év alatt megépített 81 felhőkarcolóval - vagyis a tavalyi év jócskán túlszárnyalta a korábbi rekordot.

Dübörög Kína és a világgazdaság

A felhőkarcolók számának látványos emelkedése részben a világ gazdasági helyzetének stabilizálódásának tudható be. "Hat év telt el azóta, hogy 2008-ban kirobbant a világgazdasági válság és recesszió, és figyelembe véve az effajta magas épületek esetében szokásos tervezési és kivitelezési időt, szinte biztosan a recesszió utáni felemelkedésnek lehetünk a tanúi" - írta a Magas Épületek és Városi Élőhely Tanácsa (CTBUH) jelentésében. A kilábalást követően elkezdett növekedni a kereslet az ingatlanpiacon a toronyházak iránt, ami szintén pozitív hatással lehetett az effajta beruházásokra.

A kínai ikrek, a Soochow Nemzetközi Pláza Forrás: Origo

Ázsia és azon belül is Kína, ahogy korábban is, fontos szereplő: az urbanizációs törekvések folytán olyan városok látképeit is felhőkarcolók tarkítják, ahol eddig ez nem volt megszokott: például Pekingben és Senjangban. Robog a gazdaság, így a tervezési kedv is töretlen a sűrűn lakott és beépített metropoliszokban: a tavaly elkészült 97 felhőkarcoló közül 58-at, azaz a magasépítmények 60 százalékát Kínában húzták fel. 2014 volt a hetedik egymást követő év, hogy a kommunista ország építette a legtöbb felhőkarcolót.

Mindenhová begyűrűznek a felhőkarcolók

Ahogy egy építésznek is ellenállhatatlan kihívást jelent minden eddiginél magasabb épületek tervezése, úgy a fejlett államok számára is gazdasági és üzleti presztízskérdést jelent a magasba törés. Aki nincs jelen, az lemarad, ahogy a technikai vívmányok esetében: aki nem ismeri a legújabb kütyüket, nem fog tudni alkalmazkodni, és elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az olajban gazdag arab államok is a felhőkarcoló-építés élvonalában vannak: az Egyesült Arab Emirátusok és Katar osztozik a harmadik, dobogós helyen 4-4 befejezett toronyházzal.

Végre elkészült Dél-Amerika legmagasabb épülete Forrás: AFP/Martin Bernetti

A tervezett és építés alatt álló felhőkarcolók hosszú sorából látszik, hogy ezen magasépítmények határozzák meg a jövő városképeit. Begyűrűztek a toronyházak Dél-Amerikába is, ahol tavaly épült meg az első 300 méternél magasabb épület, ahogy immár Japán is büszkélkedhet szupermagas házzal.

Gombamód szaporodnak az irodaházak

Folyamatosan változik, hogy milyen céllal is építik a legújabb felhőkarcolókat, a tavaly elkészült magasépítmények felét, 47 toronyházat kifejezetten üzleti fehasználásra szántak. Ez azt jelenti, hogy a világ 100 legmagasabb épületéből már 39 irodaház.

Érdekes megjegyezni, hogy a harmincas évektől egészen az új évezred kezdetéig Észak-Amerika uralta a felhőkarcoló-bizniszt, mára Ázsia és a Közel-Kelet tudhatja magáénak a szupermagas épületek mintegy háromnegyedét. Míg ők az ég felé terjeszkednek, addig Európa, és így Magyarország vízszintesen. Budapesten a Hungária körúton belül maximum 30 méter magas toronyházak építhetőek, csupán a fővárosba befutó sugárutak és a körgyűrű találkozásánál engedélyeznek magasházakat, mint a 65 méter magas Duna-Tower, és közvetlenül mellette, az út átellenes oldalán fekvő, 64 méteres Europe-Tower.

Új torony a New York-i WTC helyén

A 2014-ben elkészült legmagasabb épület a New York-i Freedom Towerként is emlegetett One World Trade Center lett 541 méteres magasságával és 94 emeletével, ezzel a 2006-ban megkezdett irodaház jelenleg a világ harmadik legnagyobb épülete - nem mellesleg a valaha épített legdrágább is.

A Világkereskedelmi Központ helyén épülő öt torony legnagyobbika Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin

A 2001. szeptember 11-én megsemmisített Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén épülő öt torony legnagyobbika a legmagasabb épület New Yorkban. A "1 WTC" fém tartóoszlopainak magassága meghaladta az Empire State Building kilátószintjének nettó 381 méteres magasságát is.

A kínai ikrek

A kínai Hucsou városában, a festői Taj-tó (Nagy-tó) partján nem is egy, hanem rögtön két toronyház épült, egymás közvetlen szomszédságában. A Szucsou Nemzetközi Pláza két futurisztikus kinézetű, 288 méter magas tornya körül a keleti főként irodaházként, a nyugati szállodaként funkcionál.

Az effajta épületek tervezése során nem az esztétikum az elsődleges szempont, ám Hucsou két tornyára bátran elsüthető a szép jelző: az épületek egymás tökéletes tükörképei, erre pedig a függőlegesen elhelyezett háromszög formák is ráerősítenek. Az építkezés 2010-ben kezdődött és tavaly fejeződött be.

Homokóra számolja a katari pénzt

A Dohában felhúzott International Islamic Tower 200 méteres magasságával nem számít kirívónak a térségben, hiszen a városnak csupán a tizenhetedik legmagasabb épülete. Ugyan a prominens diplomáciai negyedben épült felhőkarcoló eltörpül társaihoz képest, mégis magára vonja a tekinteteket modern, légiesen karcsú, homokóra formájával. Doha éjszakai látképe így leginkább egy tudományos fantasztikus film díszletére emlékeztet.

A homokóra formájával vonja magára a tekinteteket Forrás: HBK

A különleges toronyház megépítése öt évet vett igénybe, a Katari Nemzetközi Iszlám Bank megrendelése alapján kifejezetten üzleti felhasználásra lett tervezve.

Olyan, mint egy félbehagyott dzsenga

Japán első szupermagas épülete, az Abeno Harukas már korántsem karcsú, hanem első ránézésre furcsa formáival hívja fel magára a figyelmet. Úgy néz ki a főként kereskedelmi célokra szánt hatalmas építmény, mint egy dzsenga játék félidőben. Nem csoda, hiszen a 300 méteres toronyházat két másik, korábban épített, 30 és 54 méteres épülethez toldották hozzá.

Az Abeno Harukast két meglévő épülethez toldoták hozzá Forrás: skyscrapercenter.com

Hasonló formát ölt az Abu-Dzabiban felhúzott Al-Hilal Banktorony is, ami nem is annyira 120 méteres magasságával, mint inkább az egymásra helyezett kockaformák miatt lóg ki a tipikus felhőkarcolók közül. Úgy fest, mintha bármelyik pillanatban darabjaira hullhatna.

mintha darabjaira akarna hulla az Al-Hilal Banktorony Forrás: skyscrapercenter.com

Végre elkészült Dél-Amerika ékköve

A santiagói, enyhén kúp formájú Gran Torre Costanera több rekordot is megdöntött: 300 méteres magasságával nem csupán Chile, hanem egész Dél-Amerika első szupermagas építménye, a kontinensen jelenleg nincs nála nagyobb.

A 60 emeletesre tervezett irodaház nem készült zökkenőmentesen: 2006-ban kezdték meg az építkezést, ám a gazdasági válság miatt 2009 januárjában félbe kellett hagyni, a fejlesztőnek nem volt pénze folytatni. Az eredeti 2010-es határidő helyett végül tavaly fejezték be. Az üzleti és kereskedelmi központ ékköve lett: 2 luxushotel, 2 hipermarket és egy hat emelet magas bevásárlóközpont kapott benne helyet.

Négy éve félbe kellett hagyni az építkezést Forrás: AFP/Martin Bernetti

Hatalmas Sajtreszelő a Temze partján

Európa tavaly mindössze 3 felhőkarcolóval képviseltette magát a mezőnyben, ezek közül az egyik a 224 méteres londoni Leadenhall Building lett. A helyiek által Sajtreszelőnek is becézett épület jelenleg az Egyesült Királyság negyedik legmagasabb építménye, jócskán alulmarad a 2013-ban átadott Shardhoz képest.

Érdekessége a "kifordított" effektus: az irodatorony szerkezete nem rendelkezik a legtöbb felhőkarcolóra jellemző központi maggal, az épület stabilitását kizárólag annak külső kerete biztosítja. Akik a Sajtreszelő 30 méteres belmagasságú, fákkal és padokkal tarkított közösségi tere után London látképét is megcsodálnák, azok hamar a felsőbb szintekre juthatnak a mozgólépcsők és a gyors, mintegy 30 kilométer per órával száguldó liftekkel.

A Sajtreszelő és a Gherkin Londonban Forrás: Colin/Wikimedia

Idén még több lesz

Becslések szerint 2015-ben tovább növekszik majd a beruházások száma: az idei évben előreláthatólag akár 130 darab 200 méternél magasabb felhőkarcoló építése fejeződhet be - ebben a közel-keleti és ázsiai országok - főként Kína - ismét domináns szerepet fognak játszani.