Így ébred a magyar elsején

másnaposság
másnaposság
Vágólapra másolva!
Másnaposan ébred egy átmulatott szilveszteri éjszaka után, szíve szerint ki sem mozdulna a lakásból, sőt - ha lehetne - az ágyból sem? Segítünk túlélni január elsejét.
Vágólapra másolva!

Felébredt január elsején, körbenéz, egy dolgot rögtön konstatál: otthon van a saját ágyában, vagy fogalma sincs, hol kötött ki. Ha előbbi a helyzet, akkor tekerjen lejjebb a Hogy kúráljuk a másnaposságot részhez, ha az utóbbi: ideje megtudni, hol vagyunk, és hogy jutunk haza.

Ki se kell bújnia, ha a saját ágyában ébredt Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Megtalálja a kütyü a pénztárcát

Ha megtaláltuk a telefont, megkereshetünk vele minden mást: a Tile intelligens nyomkövetője segít felkutatni elkallódott értékeinket. A kütyü Bluetoothon kapcsolódik a mobilhoz, elég rábökni a kijelzőn a kulcscsomóra, pénztárcára, táskára, kabátra, és az már csipog is. Elég a hangot követni, és sorra meglesz minden. Ha nem iPhone-unk van, a Nokia hasonló eszközét, a Treasure Taget használhatjuk. Ezek egyébként néhány ezer forintos ketyerék, ha most lemaradt róluk, legközelebb hasznukat veheti.

A nyomkeresőkkel megtalálja az elveszett tárgyait Forrás: Origo

Hogyan jussak haza gyorsan?

Most, hogy megvan minden, ideje hazaindulni. Bekapcsoljuk a GPS-t, és már látjuk is a helyzetünket. Ha autóval vagyunk, indítsuk a Waze appot, segít elkerülni az esetleges dugókat, útfelbontásokat: sorstársaink jelzik, merre ne menjünk - így érhetünk haza a leghamarabb. Mobilinternet hiányában használhatjuk a Nokia ingyenes offline térképét is, amely már androidos telefonokon is elérhető.

A Google Térkép elvileg nem a dugón át navigál Forrás: Origo

Aki tömegközlekedéssel utazik haza, annak a Google Térkép lehet segítségére. Elég megadni az indulás helyét és az úti célt, megjelennek az ajánlott útvonalak, melyek közül választhatunk. A Waze és a Google térképalkalmazásába is beépítették már a BKK valós idejű közlekedési információit, így percre pontosan tudni fogja, mikor jön a pesti busz, villamos, vagy hol van baleset.

Ha útközben rájöttünk, hogy túl fáradtak és másnaposak vagyunk, hogy a nagy hidegben bóklásszunk, nyissuk meg az Uber appot, hátha van egy sofőr a közelben. A közösségi személyszállítás olcsóbb a taxinál, az okostelefon a taxaméter és a bankkártya is egyben, készpénzzel nem is lehet fizetni a fuvarért.

Nem csak a fotók alapján tájékozódhat a fogyasztását illetően Forrás: AFP/Spencer Platt

Így kúrálja a másnaposságot

Első körben a Hangover Prevent alkalmazással megnézhetjük a szilveszteri teljesítményt: napra lebontva látható az elfogyasztott italok száma. Ez az app főleg iszogatás közben hasznos, hiszen folyamatosan követhetjük, miből mennyit ittunk. Erről ugyan ezúttal lemaradt, de legközelebb hasznára lehet a bulizás során.

Megnézheti, mit is fogyasztott a múlt éjjel Forrás: AFP/Spencer Platt

A Hangover Cures című, angol nyelvű app már különböző módszereket is kínál arra, hogyan enyhítsük a másnaposság tüneteit. A tudományos és kevésbé tudományos javaslattól kezdve a “kutyaharapást szőrével” módszeren át egészen a vízivásig. Nemzetekre jellemző példákat is kapunk: Kínában a zöld teára esküsznek, az amerikaiak a paradicsomlére, a hollandok sörrel, az olaszok kávéval kezdik a napot, Romániában a csorbaleves tesz helyre mindent, míg a lengyelek szerint nincs jobb, mint egy kis savanyú uborka.

Üssünk össze valami kímélőt!

Az Apróséf Androidon és iPhone alatt is segít kitalálni, mit dobjunk össze: csak meg kell adni, mennyi időt szánunk a mutatványra, milyen fogásra (leves, főétel, desszert) vágyunk, és mely alapanyagok vannak otthon. Utána akár a fotók alapján is kiválaszthatjuk a megfelelő receptet.

Apróséfen alapanyag és főzési idő szerint kereshetünk receptet Forrás: AFP/Eliot Blondet

Ha nincs otthon semmi kaja, vagy nincs kedvünk főzni, a Foodpanda jelenthet megoldást: a cég több mint 400 étteremmel áll kapcsolatban, Magyarország 30 településén érhető el, ráadásul két hete a Netpincért is felvásárolták, így alig marad olyan hely, ahonnan ne lehetne ételt rendelni. A kínálatnak köszönhetően biztos találunk egy pizzériát, törököt vagy kínait, amely elsején is üzemel. A Foodpanda androidos készüléken, iOS alatt és Windows Phone-on is elérhető.

Ha mégis kimerészkednénk, Androidon a Food near me app, iPhone-on pedig az AroundMe segít felkutatni a legközelebbi éttermet, gyorskajáldát, pékséget, cukrászdát vagy kávézót, de a feladatra a Foursquare-t érdemes bevetni a leginkább, utóbbi minden mobilplatformra elérhető.

Biztos lesz nyitva egy utcai árus, vagy gyorsétterem Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Nyugis zene délutánra

A reggeli-ebéd-vacsora mellé betenne egy kis zenét: a Spotifyn, a Google Zenén, a Deezeren és az Rdión is vadászhat kedvére valót - mindegyik szolgáltatónak van webes lejátszója is PC-re. A hallgatott zeneszámok alapján ajánlásokat dobnak ki, csekkolhatjuk az újdonságokat, vagy műfaj szerint keresgélhetünk: akár még kabarét, standupokat is lehet találni. Lehetőség van offline módban hallgatni zenét: ekkor az adott albumot, számokat lementi az app a mobileszközre még wifin, s ha kilépünk az ajtón, nincs szükség hozzá mobilnetre.

Vonaton hazafelé is jól jöhet egy kis chillout zene Forrás: AFP/Markus Gilliar

A Spotifyon reklámok mellett 20-30 millió dalhoz férhetünk hozzá, a reklámmentességért és jobb hangminőségért lehet fizetni: a prémium csomag havi 1575 forint. A Google Music nem bombáz reklámokkal, viszont az alapszolgáltatásba csak a felhőbe feltöltött, maximálisan húszezer saját zeneszám kezelése fér bele, az előfizetéssel lehet hozzáférni a több mint 20 milliós zenetárhoz - ez havi 1950 forint. A legnagyobb külföldi és magyar repertoárral a Deezer rendelkezik, viszont reklámokkal is csak egy hónapos próbaidő van, utána havi 2 órát lehet ingyen használni. Az előfizetés havi 1500 forint, 15 napot pedig ajándékba kapunk. Az Rdio kínálata 30 millió dal, használata a weben fél évig ingyenes, utána 1820 forint.

A chillout számokat tartalmazó lejátszási listák mellett rádiót is hallgathatunk a neten: ha nem vagyunk megelégedve a magyar felhozatallal, a Radio FM app a világ minden tájáról begyűjtötte az állomásokat. Ország szerint listázza őket, de név és műfaj szerint is böngészhetjük, sőt a kedvencekbe is elmenthetjük az online rádiókat.

Másnaposok trilógia másnaposságra Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Inkább mozizna?

Most hogy teljesen jóllakott: csak hátradőlne, és nézne valamit? A Google Filmek november elején indította el szolgáltatását: az online boltban venni és kölcsönözni is lehet, offline is nézhetőek az alkotások, de még alig található magyar felirat vagy szinkronsáv. Kicsit drágább, de több magyar nyelvű filmet kínál az Apple iTunes áruháza. A Keresztapát például a Google-nél 660 forintért kölcsönözhetjük ki, HD-minőségben 880 forintért, ugyanez az Apple kínálatában nagyjából 1200 és 1500 forint.

A Keresztapát nagyjából egy ezresért nézheti meg Forrás: Origo

Az Origo tékájában is talál igazi régi klasszikusokat magyarul 600 forint körüli áron, a TVGO azonban tévézésre is kiváló: elég belőni az appot mobilkészüléken (Android, iOS), és valós időben érkezik az adás.

Relaxációs játékok fejfájáshoz

Egy másnapos délutánhoz nem igazán illik az akciódús lövöldözős játék, vagy rémisztgetős horror, ilyenkor egy öldökléstől mentes, nyugalmat árasztó alkotás ajánlott. Szerencsére ilyenből van jó pár, PC-re szívből ajánljuk a “sétálószimulátorok” gyöngyeit, a Dear Esthert, a Gone Home-ot és a The Old City: Leviathant, valamint a remek abszurd humorú The Stanley Parable-t. Ezek a játékok azért forradalmiak, mert a mászkáláson túl nem lehet bennük semmit csinálni - még meghalni sem -, mégis órákra lekötik a játékost.

Egy lebegő lénnyel kell bejárni a Journey fantáziavilágát Forrás: TGC

Mobilra és tabletre az álomszerű Osmos játék remek választás, ebben egy amőbaszerű lénnyel kell másokat bekebelezve egyre nagyobb létformává válnunk. A játék PC-re és Macre is megjelent. PlayStation 3 és 4 konzolokra kétségkívül a Journey című játék a legjobb ilyen állapotra, ebben egy fura lebegő lénnyel kell bejárni fantáziavilágokat, a játékba pedig időnként egy internetről kapcsolt társ is bekapcsolódik. Az Xbox 360-osoknak a Beautiful Katamari játékot ajánljuk, amiben egy kis gömböcből a hozzá tapadó tárgyak segítségével kell hatalmas gömböt összegyúrnunk. Más részei PlayStationre is megjelentek.

Jó éjszakát!

Ha pedig a nap végére ért, és nem megy még az alvás, beteheti az első drónnal készített dokumentumfilm-sorozatot, a Magyarország madártávlatból karácsonykor került képernyőre. A Google csodálatos műholdképeivel is relaxálhat: az Earth View oldaláról származó nagyfelbontású felvételek az Antarktisztól a sivatagokon át a legkülönbözőbb tájakra kalauzolja el. A virtuális vakációval garantáltan mély álomba szunnyad.

Antarktiszi jégtáblák a Google műholdképein Forrás: Google