A pedofil szájtokat nézik a legtöbben a Toron

Vágólapra másolva!
Az internet anonim részének forgalmáról készült statisztika aggasztó eredményeket hozott. A Tor nevű hálózaton leginkább a pedofil oldalak a népszerűek.
Vágólapra másolva!

A Tor egy olyan interneten belül működő hálózat, amelyen a forgalom titkosítva zajlik, és a megfelelő kliensprogrammal csatlakozó felhasználók kilétét is elrejti a rendszer ugyanúgy, ahogy a rajta működő oldalak hátterét. A hálózat forgalmáról a Portsmouth Egyetem kutatói készítettek statisztikát: ők fél éven át működtettek negyven saját Tor-szervert, amely a hálózaton működő rejtett szolgáltatásokat monitorozta a rajta átmenő forgalom vizsgálatával. A BBC szerint összesen nyolcvanezer darab rejtett oldalt vizsgáltak meg a kutatók.

A drogvásárlásnál is népszerűbb a gyerekpornó

Bár a Tor anonim szolgáltatásai akár diktatúrákban élők külfölddel való kapcsolattartását is segíthetik, a brit kutatók statisztikái szerint a leginkább drog és csempészáruk beszerzése érdekében csatlakoznak a hálózatra, ötször több felhasználó kutakodik gyerekpornó iránt a hálózaton - derül ki a statisztikából. A kutatók által vizsgált forgalom háromnegyede vezetett gyerekpornós tartalmakhoz - írja a BBC.

A Tor üzemeltetői szerint a rejtett szolgáltatások a teljes hálózat forgalmának 2 százalékát teszik ki, a brit kutatók mérései szerint pedig ennek a háromnegyedét teszik ki a gyerekpornós keresések.

Gareth Owen, a kutatás vezetője a Wirednek elmondta, hogy kutatásuk elkezdése előtt a Tort és a hasonló szolgáltatásokat kifejezetten jó dolognak tartotta, de az eredmények ismeretében úgy gondolja, hogy a hálózat olyan hellyé vált, ahol pedofilok büntetlenül élvezkedhetnek. Ő maga nem is számított arra, hogy ilyen sokkolóak lesznek az eredmények - nyilatkozta a BBC-nek a hannoveri Chaos Computer Club konferencián.

Nem biztos, hogy pontos a mérés

A hálózatot működtető Tor Project munkatársai a sokkoló eredmények kapcsán a Wirednek és a BBC-nek is úgy nyilatkoztak, hogy rendkívül bonyolult bármilyen tevékenységet pontosan mérni a Toron a hálózat működésének jellegéből adódóan.

Szerintük lehetetlen messzemenő következtetéseket levonni a brit kutatók által használt módszer eredményeiből, mivel azok például a nyomozóhatóságok toron való vizsgálatait is pedofil keresésekként azonosíthatták, noha az pont a gyerekpornó fogyasztóinak elfogását célozza, de egyéb hálózati sajátosságok is tévesen növelhették a lekérések valódi számát a méréskor.

Owen a Wirednek maga is úgy nyilatkozott, hogy némi fenntartással érdemes kezelni méréseik eredményeit. A kutatásnak azonban mindenképpen volt gyakorlati haszna, mivel az egyetemi kutatók kitaláltak egy olyan megoldást, amellyel valószínűleg blokkolni lehet majd a Toron működő pedofil oldalakat, bár ez gyakorlatilag cenzúraként működne, pedig a hálózatot az ilyen jellegű szűrés ellen hozták létre.