Jelzi az asztal, ha forró a tea

Mutatja az asztal, ha forró a tea
Vágólapra másolva!
Egy hacker sosem égeti meg a száját: egy iPhone-ból és projektorból készített hőérzékelő asztalt.
Vágólapra másolva!

Egy Ken Kavamoto nevű japán hacker a Hack a Dayen publikált egy videót saját konyhaasztaláról, ami színekkel jelzi a rá helyezett tárgyak hőmérsékletét.

Ahogy a felvételen jól látszik, a hideg üvegpohár felületére kék, a forró vizes fölé piros színeket vetít egy projektor. A szerkezet még arra is képes, ha egy tálcán forró és hideg vizet öntenek össze, akkor a megfelelő színekkel mutassa a még össze nem keveredett részeket.

Mutatja az asztal, ha forró a tea Forrás: Ken Kawamoto Youtube


Ezen kívül az asztalra helyezett laptopra pontosan rávetíti a processzor és az azt hűtő ventilátor elhelyezkedését, azokon a pontokon ugyanis melegebb a készülék háza a többinél.

A hőmérsékletet jelző asztalhoz Kavamoto egy iPhone-t használt, amelynek hátlapjára egy Flir One nevű hőkamerát csatolt. A kamera által érzékelt adatoknak megfelelően egy projektorral a megfelelő színű pixeleket vetíti a tárgyak körvonalai köré. A hacker szerint az iPhone-os hőkamera sokszor elég lassan reagál, ezért 20-30 másodpercre is szükség lehet a megfelelő hőmérséklet értékelésére. Ráadásul ha a kamera fel van csatolva az iPhone hátára, akkor a telefont nem lehet tölteni, mivel a készülék csatlakozóját maga foglalja le.