Így lopták el a miniszter ujjlenyomatát hackerek

ujjlenyomat érzékelő érintőképernyő
Vágólapra másolva!
Bemutatták, hogyan lehet ellopni akár egy magas rangú személy ujjlenyomatát is egy fénykép és egy ingyenes szoftver segítségével. Mégsem jó megoldás a biometrikus azonosítás?
Vágólapra másolva!

Felejtsük el azt a hosszú és bonyodalmas módszert, melynek során az ujjlenyomatot egy sima felület, mint egy pohár vagy kijelző felületéről lemásolva, majd kinyomtatva lophatjuk csak el.

Nincs másra szükség, mint pár fotóra és egy, az ujjlenyomatot beazonosító programra, derült ki Jan "Starbug" Krissler egyórás előadásán a Chaos Computer Club konferencián. A biztonsági szakértő a német védelmi miniszter ujjlenyomatát szerezte meg: egy sajtótájékoztatón egy sima digitális kamerával fotózta le a kezét, ügyelve, hogy több szögből is készüljön róla kép.

A nagyfelbontású fényképeket betöltötte a nyilvánosan is elérhető VeriFinger szoftverbe, amely rekonstruálta az ujjlenyomatot. Az egyebek közt iPhone 6, illetve a Samsung Galaxy S5 okostelefonokon található olvasót így könnyedén át lehet verni.

Az etikus hackerek arra akartak rámutatni, hogy talán a biometrikus azonosítás, azon belül is az ujjlenyomat nem a legjobb módja adataink, készülékeink védelmének. Krissler a politikusoknak és hírességeknek azt tanácsolta, kesztyűben integessenek a tömegnek.