A mobilokkal együtt terjed a vamping: ez az új trend?

vamping mobil éjjel cset
Fennmaradunk egész éjjel csetelni alvás helyett
Vágólapra másolva!
Ébren, online, kialvatlan – ezek a vamping ismertetőjelei. Egyre többen mobiloznak és csetelnek éjjel alvás helyett: ez egy felnőtt szervezetet is megvisel, de egy gyerekét még inkább. A kialvatlanság problémák sorát hozza magával.
Vágólapra másolva!

Egyre több tini mobilozik és csetel az éjszaka közepén, alig várják, hogy szüleik is lefeküdjenek, és kezdődjön a virtuális beszélgetés. Míg a szülők abban a hitben vannak, hogy a gyerek végigaludta az éjszakát, helyette a tizenévesek csetelnek, alszanak pár órát, és elsőként kelnek fel kora reggel.

Éjjel jut idő a barátokra

Az eset nem egyedi, az úgynevezett vamping (a vámpír szóból származik) elterjedt a fiatalok körében. Egy friss kutatás szerint a gyerekeknek a sok tanulás, szakkörök, edzés mellett alig marad idejük, hogy a barátokkal legyenek, és jól érezzék magukat. Az okostelefon lehetőséget nyújt arra, hogy bárhol, bármikor beszélhessenek, pótolják a kimaradt időt. A feszes beosztás miatt azonban erre gyakorlatilag csak éjszaka van esély. A másik fontos indok, hogy így a szülők vigyázó tekintete nélkül tudnak "együtt" lenni.

A fiatalokra jellemző inkább

Elisabeth Englander pszichológiaprofesszor a massachusettsi Bridgewater Egyetemen 642 hallgató bevonásával végzett felmérést a jelenséget kutatva. Az elsőévesek, közülük is főleg a tinédzserek mondták azt, hogy gyakran fennmaradnak, míg a felsőbb évesekre, az idősebb diákokra kevésbé volt jellemző a vamping.

Fennmaradnak egész éjjel csetelni alvás helyett Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A megkérdezett fiúk és lányok 80 százaléka vallotta azt, hogy már a középiskolában is gyakran maradt fenn csetelni a szülei tudta nélkül. Átlagosan 1-2 órát maradtak fenn titokban. A kutatás szerint erre a szokásra a nem, a viselkedés, az iskola, a szülőkkel és tanárokkal való viszony nincs hatással – ugyanakkor a külvárosi, vidéki gyerekekre kevésbé jellemző.

Vakmerőbbek a vamperek

Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a vamping egy sor problémát hozhat magával. Az éjjel fennmaradók esetében gyakrabban fordul elő depresszió: 42 százalék vallotta, hogy a betegség valamilyen formájával küzd, míg azok között, akik jól alszanak, ez az arány csak 25 százalék. A vamperek könnyebben esnek (kiber)zaklatás áldozatául is: 61 százalékukkal történt ilyen, szemben a 42 százalékos átlaggal.

A vamperek vakmerőbbek is a neten: nagyobb arányban szexcseteltek már 18 éves kor alatt, ismerkedtek online a személyes randi helyett, vagy használták a közösségi oldalakat, például a Facebookot már a hivatalos minimum, azaz 13 éves kor alatt.

Éjjel fenn vannak, nappal fáradtak Forrás: Instagram

A kialvatlanság könnyen beindíthat egy ördögi kört, véli a szakértő: visszaveti az iskolai teljesítményt, hatással van az egészségre, súlycsökkenéshez vezethet, nehezebbé válhat az érzelmek kezelése, a szocializálódás, mások és önmagunk elfogadása.

Megoldás az lehet, ha mindannyian a hálószobán kívül hagyjuk a digitális eszközöket, legyen az a laptop, a táblagép vagy épp az okostelefon.