Digitális állampolgárságot kínál a Skype hazája

észt online szavaz állampolgár
A személyi igazolvánnyal lehet online ügyintézni, például szavazni
Vágólapra másolva!
Az észt állampolgárok egy személyi igazolvánnyal és USB-s kütyüvel a világ bármely pontjáról tudják ügyeiket intézni - a szolgáltatás hamarosan külföldiek számára is elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

Észtországban a digitális állampolgárság az e-ügyintézés csúcsa: mindent online lehet intézni, de már belépési adatokat sem kell megjegyezni, mivel a személyi igazolvány egyben azonosításra is szolgál - a plasztik kártya pedig minden 15 évét betöltött állampolgárnak alanyi jogon jár.

Mindent online intézhet

Nincs másra szükség, mint egy USB-s kártyaolvasóra, és már fizethetjük is az adót, intézhetjük a céges ügyeket, egészségügyi, pénzügyi és banki folyamatokat, a parkolást, szociális támogatásért folyamadhatunk vagy akár szavazhatunk is elektronikusan a választások során - több mint 4 ezer szolgáltatás érhető el online.

A személyi igazolvánnyal lehet online ügyintézni, például szavazni Forrás: AFP/Raigo Pajula

Az X-road hasonló, mint a magyar Ügyfélkapu, az azonosítás azonban kétlépcsős folyamatban történik: a fénykép nélküli személyi igazolványba ültetett mikrochip, majd egy SMS-ben küldött kód garantálja, hogy ne lopják el adatainkat olyan könnyen. A lapkához azonban maguknál kell tartani egy USB-s olvasót is, amely kiolvassa az adatokat.

Külföldiekre is kiterjesztik

Az észt parlament október 21-én megszavazta, hogy az eddig 1,3 millió fős lakosság által használt digitális állampolgárságot az év végétől kiterjesszék a külföldiekre is. Azt remélik, a kényelmes, online ügyintézés az országba vonza a befektetőket, cégeket, szakembereket és diákokat - és 2025-re már 10 millió e-állampolgárt tudhatnak az “országban”.

Andrus Ansip, volt észt kormányfő, az egységes digitális piac megvalósításáért felelős uniós biztos Forrás: AFP/Raigo Pajula

A digitális személyi igazolvány nem jelenti azonban az Észtországhoz tartozást: nem jelent valós állampolgárságot, nem biztosít alkotmányos jogokat, csupán felgyorsítja és megkönnyíti az ügyintézést: az igénylések mindössze 18 percig tartanak.

Követségeken is igényelhető lesz

A bétaverzióra több mint 13 ezer külföldi regisztrált: a kanadai-thai állampolgár Cathy Wang az Egyesült Arab Emirátusokból fizeti az adót Tallinnban bejegyzett cége után, Oleg Antipanov ráunt a burjánzó orosz bürokráciára, a mexikói Azael Salazar Guajardo pedig Írországból irányítja nemzetközi cégét, amely latin táncórákat tart egyebek közt Észtországban is. Aditya Nag az Egyesült Államokban él és dolgozik, indiai állapolgársága viszont szinte lehetetlenné tette számára az ügyintézést, az észt, s így európai digitális állampolgárság ezen segít.

A digitális állampolgárság igénybe vételéhez egyelőre el kell majd látogatni Észtországba, a hatóságoknál lehet kezdeményezni a regisztrációs folyamatot: egy háttérvizsgálatot követően körülbelül két hét után adják ki a személyenként 50 eurós, azaz mintegy 16 ezer forintos igazolványt. Dolgoznak azonban a rendszer fejlesztésén, hogy a jövőben a nagykövetségeken is lehessen igényelni az e-állampolgárságot.