Ételcsodákat készíthet egy 3D-nyomtatóval

Ilyen ételt nyomtat a Foodini
Vágólapra másolva!
Egy spanyol cég 3D-nyomtatójával teljesen szokványos alapanyagokból lehet látványos alakzatokban elfogyaszható ételeket nyomtatni.
Vágólapra másolva!

A Natural Machines nevű barcelonai cég Foodini nevű nyomtatója műanyagok helyett élelmiszerek alapanyagaival dolgozik. Bár a tárgyak előállítására hasznátét 3D-printereknél jóval kisebb, másfél milliméter körüli a pontossága, még így is látványos ételek készíthetők el segítségével.

Süteményt és pizzát is nyomtat

A térbeli nyomtatókhoz hasonlóan ugyanis a Foodini is rétegeket nyomtat egymásra, ezek lehetnek eltérő alapanyagok. Egy pizza esetében például a gép kinyomtatja a tésztát, majd ráspricceli a szószt, végül a feltétet. Végül az előkészített pizzát csak ki kell sütni.

Ez maga a Foodini ételnyomtató Forrás: Natural Machines



A cég honlapján lévő galériában jól látható, hogy a printerrel különleges formájú ételeket lehet előállítani (egy sütemény akár dinoszaurusz formában is elkészíthető), amelyet egyébként házi módszerekkel nagyon sokáig tartana elkészíteni. A gép sós ételek és édességek előállítására egyaránt alkalmas.

Nemsokára készül az otthoni verzió

Lynette Kucsma, a vállalat társalapítója szerint az ételnyomtató első verzióját elsősorban éttermi és élelmiszeripari használatra szánják, de már tervben van az otthoni verzió fejlesztése is, ez várhatóan ezer dolláros, tehát 260 ezer forint körüli összegért elérhető lesz - várhatóan már a jövő év második felétől.

Ilyen egy kinyomtatott étel Forrás: Natural Machines



Kucsma szerint az ételnyomtató működési elve nagyon hasonló a 3D-printerekhez, de az ételek alkotóelemeit nem lehet annyira optimálisan formázni, mint a térbeli nyomtatók által használt olvadt műanyagot. Viszont az ételnyomtató sokkal gyorsabban dolgozik a műanyag tárgyakat készítő társainál, egy bonyolultabb csokoládéfigurát is elkészít 20 perc alatt. Persze egy étel elkészítésének ideje annak formájától és jellegétől is függ.

Kapszulákból kapja az alapanyagot

Kucsma a CNN-nek elmondta, hogy nem az a céljuk, hogy elvegyék az emberek kedvét a hagyományos főzéstől, csupán az időigényes, macerás feladatok automatizálását akarják megoldani a technológiával. A készülék fejlesztői szerint a printernek az összes olyan alkatrészét, amely szennyeződhet a használat során, mosogatógépben vagy kézzel egyszerűen meg lehet tisztítani.

Ezt a pizzát is a gép nyomtatta Forrás: Natural Machines



A készülék prototípusa esetében műanyagkapszulákban lehet betárazni az alapanyagokat. A fejlesztők tervei szerint később élelmiszergyártó cégek állítanák elő ezeket, a vásárlónak pedig csak be kellene táraznia ezeket a készülékbe. A légmentesen lezárt kapszulákban lévő élelmiszerek nem tartalmaznak tartósítószert, és öt napig alkalmasak fogyasztásra, és újrahasznosíthatók.

Sütni hagyományos sütőben kell

A Foodini csak kinyomtatni képes az ételeket, azokat hagyományos sütőben kell kisütni, amennyiben ezt az adott étel igényli. A printer későbbi változatába azonban már a sütőt is beépítenék, hogy a szerkezet azonnal fogyasztható ételt állítson elő.

Így készül a pizza, ha nyomtatják

Az ételnyomtatót egyébként érintőképernyőjén keresztül vagy okostelefonról lehet vezérelni, még recepteket is le lehet tölteni rá az internetről. A felhasználók saját maguk is programozhatnak ételeket a printerbe, és ezeket megoszthatják másokkal is.

Ilyen ételt nyomtat a Foodini Forrás: Natural Machines