Ha piszkálják, megsemmisíti magát a Boeing mobilja

Boeing Black
Vágólapra másolva!
A szupertitkos mobilon a Blackberry mérnökei is dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A repülőgépgyártás mellett a hadiipari eszközök előállításában is érdekelt Boeing munkatársai egy szuperbiztonságos mobiltelefont fejlesztenek - számolt be a Recode.

Ha piszkálják, megsemmisíti magát

Az amerikai cég a kanadai Blackberryvel közösen fejleszti a Boeing Black márkajelzésű készüléket, amelyet kormányzati szerveknek és titkosszolgálatoknak szánnak.

A Google Android szoftverét használó, de a Boeing márkajelzését viselő telefon ugyanis nem csak a memóriájában lévő adatokat, de a beszédhívásokat és az adatátvitelt is rejtjelezi, hogy megóvja a lehallgatástól a használóit. Ehhez a Blackberry cég BES 12 nevű technológiáját használja.

Boeing Black Forrás: Boeing



Ha a telefon érzékeli, hogy valaki megpróbálja szétnyitni a masszív készülékházát, hogy hozzáférjen a telefonon lévő adatokat, ilyenkor pedig aktiválja az önmegsemmisítést, ami a készülék memóriájának teljes, visszaállíthatatlan törlését jelenti

Akkor is hív, ha nincs térerő

A Boeing Black mobil két SIM-kártyát is tud fogadni, hogy egyszerre több hálózatra is kapcsolódhasson, de csatlakoztathatók hozzá biometrikus szenzorok - például a felhasználó azonosítására szolgáló ujjlenyomat-olvasó vagy retinaszkenner -, illetve műholdas telefonként is lehet használni, ha hagyományos térerő nem áll rendelkezésre.

Idén februárban egy magyar cég, a Secfone is hasonló megoldással rukkolt elő a CES-en. Ez a cég egy memóriakártya-foglalatba helyezhető titkosítóchipet árul, amely a hasonló felszereltségű készülékek tulajdonosai között biztosít titkosított kommunikációt - mobilinterneten keresztül. A Secfone szoftvere érzékeli, ha egy külső alkalmazás megkísérek hozzáférni a mikrofonhoz, a kémprogram érzékelésekor pedig bontja a hívást.