Az FBI is a hackerek fegyverét használja

heartbleed jelszó feltörés hacker
Trainees work in front of their computers at the "Cyber Gym" center, where IT and infrastructure company employees train to defend against cyber attacks on October 30, 2013 near the Israeli city of Hadera. The facility, a series of small buildings in the shadow of the looming Orot Rabin power station on Israel's northern coastline, was inaugurated this month by the Israel Electric Corp (IEC), which has experienced its fair share of cyber attacks.
Vágólapra másolva!
Az anonim hálózaton internetezők leleplezéséhez használta az iroda a hackerek svájci bicskáját.
Vágólapra másolva!

A hackerek svájci bicskájaként ismert Metasploit szoftver az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a Tor-hálózat felhasználóinak azonosítására használta fel - írja a Wired. Ezen a hálózaton ugyanis titkosítva zajlik az adatátvitel, és az adatok sem állandó útvonalon érnek célba.

A nyílt forráskódú alkalmazást eredetileg arra a feladatra fejlesztették ki, hogy hálózatok gyengeségeit lehessen feltárni vele. Készítői folyamatosan gyűjtik és listázzák a különféle szoftverek és operációs rendszerek sérülékenységeit: azokat a potenciális behatolási pontokat, amelyeken keresztül a támadók hozzáférhetnek kiszemelt célpontjaik számítógépeihez. Nem csoda, hogy az alkalmazást rengetegen használják: bűnözők és biztonsági szakértők is, a Wired szerint ezért is lehet a hackerek svácjibicskájának nevezni.

Forrás: AFP/Menahem Kahana

Pedofilok ellen vetették be a hackerfegyvert

Az FBI munkatársai egy 2012-es akciója keretében használt először egy olyan kódot, amelyet a Metasploit-projekt keretében dolgoztak ki - értesült a Wired. Ezzel képesek voltak a böngészőkben lévő Flash bővítmény sérülékenységét kihasználva beazonosítani a Toron keresztül drogokkal vagy gyermekpornóval kereskedő - egyébként visszanyomozhatatlan kilétű - felhasználókat. Akciójuk során három, a világháló sötét szegletében működő weboldalt is le tudtak kapcsolni.

A többszintű titkosítást használó Tor-hálózatot kifejlesztését kezdetben az amerikai haditengerészet finanszírozta. Nemcsak számítógépes bűnözők, hanem emberi jogi aktivisták, kiszivárogtatók, újságírók is használják világszerte – ahogy azok az elnyomó rezsimek igája alatt nyögő országokban élő inzternetezők is, akik szeretnének hozzájutni a legfontosabb információkhoz és megosztani a véleményüket világhálón.

Éppen ezért találják aggasztónak a Wired által megkérdezett szakemberek, hogy az FBI-nak sikerült feltörnie a rendszert, hiszen ezentúl semmi sem gátolhatja meg a nyomozóirodát, vagy más országok titkosszolgálatait, hogy segítségével bárkit levadásszanak, aki a meglévő politikai rendszer ellen lép fel.