Robotcápával kémkedne az amerikai hadsereg

A GhostSwimmer a vízben
Vágólapra másolva!
Akkora, mint egy jól megtermett tonhal, de észrevétlenül megközelít bármit a víz alatt.
Vágólapra másolva!

A GhostSwimmer nevű drón nem a levegőben, hanem a víz alatt közlekedik, az amerikai haditengerészet legújabb csúcstechnológiás szerkezete a róla közölt képek alapján leginkább egy cápára hasonlít, ám a Wired cikkéből kiderül, hogy csupán másfél méter hosszú - így közelebb áll egy tonhalhoz.

A mélyben közelít a gépcápa

A mindössze 45 kilós robot nem hajócsavarral, hanem saját farka és teste mozgatásával hajtja előre magát a víz alatt. Gyakorlatilag ugyanúgy mozog mint egy valódi hal, ezért távolról nagyon nehéz megkülönböztetni egy valódi élőlénytől.

A GhostSwimmer a vízben Forrás: Edward Guttierrez III/US Navy



Prototípusa akár 90 méter mélyre is merülhet, de az sem okoz gondot, ha a vízfelszín alatt csupán 25 centiméteres távolságban kell haladnia.

A robothalat 150 méteres távolságig vezetékes távirányítással lehet vezérelni egy laptopról, de önálló haladásra is képes, bár ilyen esetben időnként feljön a felszínre, hogy foghassa a számára kiadott utasításokat. A múlt héten sikeresen tesztelték amerikai vizeken az amerikai hadsereg beszállítójaként dolgozó Boston Engineering cég munkatársai.

Készül a tonhalméretű verzió is

A felderítő és hírszerzési feladatok mellett hétköznapibb bevetésekre is alkalmas lesz a GhostSwimmer: a Wired szerint például a víz alatti aknák észlelésére idomított palackorrú delfineket és oroszlánfókákat is kiválthatja majd.

A GhostSwimmer belső alkatrészei Forrás: US Navy



Az amerikai védelmi minisztérium egyébként egy hasonló, de még kisebb robot, a BIOSwimmer fejlesztését is finanszírozza, ami kompakt méreteinek köszönhetően egy valódi tonhalra hasonlít.

Ennek a robothalnak olyan kialakítást terveznek, hogy mindig az adott misszióhoz szükséges szenzorokkal és egyéb felszereléssel lehessen ellátni. Többek közt víz alá süllyedt roncsok felderítését is jelentősen megkönnyítheti majd.

A prototípus kipróbálása Forrás: US Navy