Egyre jobb lesz a Windows 10

A Windows 10 keresője - még több kép a WinSuperSite-on
Vágólapra másolva!
Az új kiszivárgott verzióban már a beszédünket felismerő kereső is jól működik.
Vágólapra másolva!

A hétvégén újabb tesztverzió szivárgott ki a készülő Windows 10-ből, a Build 9901 verziószámú kiadás pedig fontos újdonságokat tartalmaz, pedig csak néhány napja látott napvilágot az a kiadás, amelyben már a beszédfelismerő funkció is működik.

Hivatalosan januárban mutatják beszédfelismerő

A Microsoft hivatalosan január 10-én tervezi nyilvánosan bemutatni a még készülő új Windows 10 aktuális, a korábbinál jobb elkészültségi fokú verzióját. Ám a hétvégén kiszivárgott változatban már az új keresőfelület is megtalálható, ami a Start menü Windows-logója mellett kapott helyet - derül ki a WinSuperSite ismertetőjéből.

Ezen a felületen nem csak szöveg begépeléssel lehet keresni az eszközön lévő adatok vagy internetes tartalmak közt, a szélén lévő mikrofon ikonjára bökve beszélni is lehet a Windowshoz.

A Windows 10 keresője - még több kép a WinSuperSite-on Forrás: WinSupersite



Ezt a Cortana nevű beszédfelismerő funkció teszi lehetővé, ami eddig csak a Windows Phone-ban, a cég okostelefonos szoftverében volt megtalálható. Egyelőre nem tud magyar nyelven. A keresések eredményei a korábbi tesztverzió fapados felületéhez képest már egy gusztusos felnyíló ablakban jelennek meg. A keresőfelület egyébként kikapcsolható a WinSuperSite próbái szerint.

Néhány további fejlesztés

Az új tesztkiadás már öt új háttérképet is tartalmaz, egyes menük animációi is megújultak, illetve egy olyan gomb is helyet kapott benne, amellyel az ablakban futó appokat lehet teljes képernyős módra kapcsolni.

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy mikor fog megjelenni a Windows 10 - a kilences verziót egyszerűen kihagyja a vállalat -, de várhatóan a jövő év közepétől lehet majd elérni.