Hackerek tennék tönkre a Sony karácsonyát

sony hacker film torrent
Biztonsági őr sétál a Sony Pictures székháza előtt
Vágólapra másolva!
Újabb ellopott fájlokat szivárogtattak ki a hackerek, akik három hete megtámadták a Sony hálózatát. A cég kínjában már a sajtót is megfenyegette.
Vágólapra másolva!

Újabb ellopott fájlokat szivárogtattak ki azon hackerek, akik épp ma 3 hete levadászták a Sony Pictures hálózatát, és onnan bizalmas adatokat - üzleti dokumentumokat, céges e-maileket, hollywoodi sztárok társadalombiztosítási számait és bemutatásra váró filmeket - töltöttek le. Most Steven O'Dell, a stúdió nemzetközi filmforgalmazással foglalkozó igazgatójának teljes levelezését tették közzé.

A feltételezhetően észak-koreai Guardians of Peace (GOP) csoport eddig körülbelül egy terrabájtnyi adatot osztot meg az interneten. Azt ígérik, ha a Sony nem teljesíti - egyelőre nem ismert - követeléseiket, "karácsonyi ajándékkal" lepik meg a céget, amely az eddigi szivárogtatásoknál is kellemetlenebb helyzetbe hozza őket.

Álcázták volna a fájlokat

A Sony túlterheléses támadásokkal próbáltani lassítani a töltést: így akadályozva meg, hogy az ellopott fájlokat közzétegyék és terjesszék, de nem járt túl sok sikerrel.

A Torrentfreak úgy tudja, a Sony-csoportba tartozó AXN csatorna hasonló módszerrel próbálkozott volna: hamis torrentek feltöltésével akarták megakadályozni, hogy népszerű sorozatait megosszák. A valódi részek helyett reklámspotokat tartalmaztak volna a fájlok - az ötletet végül azért ejtették, mert úgy érezték, rosszul venné ki magát, ha olyan oldalakon helyeznének el hirdetéseket, melyek ellen évek óta küzdenek.

Megfenyegették a sajtót

Jól látszik, hogy a Sonyt mennyire érzékenyen érintette a támadás, a sajtó ellen is kikelt. David Boies, a cég ügyvédje levélben szólította fel a hírügynökségeket, ne hozzák nyilvánosságra a hackerek által közzétett adatokat, sőt semmisítsék meg azon lopott fájlokat, melyek hozzájuk eljutnak. A Sony ügyeivel számos tekintélyes portál és újság foglalkozik.

Jogvédő szervezetek azonban úgy vélték, a Sony nem kényszerítheti az újságírókat a nyilvánosságra hozott információk eltitkolására, még akkor sem, ha az illegális forrásból származik. "Szerencsétlen, hogy a Sonyt meghackelték, és elvesztette az ellenőrzést bizalmas iratai felett, de az sem megoldás, hogy szájkosarat tesz a sajtóra".

Jól ismerték a belső hálózatot

Az eddigi vizsgálat azt mutatja, a hackerek jó ideje ki-be járhattak a cég szervereiben. Már egy hónapja turkálhattak az adatbázisban, hiszen hatalmas mennyiségű információt emeltek le onnan viszonylag rövid idő alatt - mielőtt a kártevőt szabadjára engedték volna, amely mindent törölt az adathordozókról.

A Sony Pictures belső hálózatához csatlakozó szinte valamennyi számítógéphez hozzáfértek: IP- és MAC-címek, több mint tízezer PC azonosítója szerepelt a közzétett dokumentumokban. Olyan jogosultságokra is rátették a kezüket, melyek a cég szervereinek hitelesítésére szolgáltak: vélhetően így telepítették a minden eltörlő kártevőt is a hálózatra.