Magyar pilóta üldözte a repülő embert

jetpack GIF
jetpack
Vágólapra másolva!
Jet packkel szelte át Dubaj egét egy svájci akrobata, Veres Zoltán műrepülővel szorosan a nyomában. Nézze meg videón!
Vágólapra másolva!

A Jetman néven ismert egykori vadászpilóta, a svájci Yves Rossy nem repülőgéppel, hanem egy jet packkel - pontosabban egy sugárhajtással szerelt, viselhető szárnnyal - szelte át a Dubaj egét a múlt héten.

A svájci repülő ember Veres Zoltán magyar műrepülő Európa-bajnokkal bonyolult figurákat bemutatva repkedett az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városának közelében fekvő sivatag felett - egymással veszélyes közelségben.

Négy sugárhajtómű van a hátán

Rossy, aki vadászpilótaként korábban a hírhedt Mirage-okon, F5 Tigereken és Hawke Hunterseken is repült, mérnökeivel közel tizenöt évig dolgozott a speciális repülőeszköz kifejlesztésén.



Jet packjét négy darab sugárhajtóművel szerelték fel, szárnyai szénszálas műanyagból készültek. Rossy a feleszerelést a hátára csatolva emberi repülőgépként tudja hasítani az eget. Az elmúlt években több nem mindennapi kunsztot is bemutatott: átrepült a La Manche-csatorna, a Grand Canyon és a svájci Alpok felet és körberepülte a japánok szent hegyét, a Fujit is.

Csak a magyar pilótában bízott meg az akrobata

„Lassan három éve tervezzük ezt a közös repülést. Jól ismerem, és igen nagyra tartom Yves-t; világszerte csak kevesen foglalkoznak műrepüléssel és extrém légbemutatók megszervezésével, nem véletlen, hogy mi is összebarátkoztunk” – mondta el Veres Zoltán az Origónak. A Guiness-rekordot is felállító magyar műrepülő-pilóta egyedi építésű, amerikai MXS gépével repült Dubajban.

Jetman sugárhajtású repülő szerkezetén Forrás: Origo



Veres elmondta, hogy a svájci pilótával közösen találták ki a figurákat, és másfél hétig kísérőrepülővel, nem pedig élesben gyakorolták be azokat. Rossyval még egy bemutatót tervez az idén Dubajban, amelyben a tervek szerint már a svájci légi akrobata egyik francia tanítványa is közreműködik majd: tehát a repülőgép körül két jetman fog kunsztokat végrehajtani.