Kivonul a Google Oroszországból

2014.12.12. 12:24

Kivonul a Google Oroszországból - ők az elsők, de vélhetően nem az utolsók. Életbe lép az a törvény, amely megköveteli, hogy orosz állampolgárok adatait tároló szervereket csak orosz földön lehet tárolni.

A Google hamarosan bezárja oroszországi irodáját. A lépés pontos okát nem árulták el, de vélhetően a Putyin-kormány több, az internetszabadságot korlátozó intézkedése áll a háttérben.

Kivonulnak OroszországbólForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Orosz földre a szervereket

A Kreml nemrég kötelezővé tette, hogy az orosz bloggereknek regisztrálnia kell a hatóságoknál. Hamarosan pedig elfogadják azt az új törvényt is, amely előírná az app fejlesztőknek és honlap-tulajdonosoknak, hogy orosz állampolgárok személyes adatait tároló szervereknek Oroszországban kell lenniük.

Vagyis az oroszok csak úgy tudnák használni a Facebookot, Twittert, a Google vagy más cégek szolgáltatásait, ha azok kiépítik orosz tárolókapacitásukat, vagy bérelnek egyet. Így viszont gyakorlatilag az orosz hatóságoknak is hozzáférést biztosítanának az állampolgárok adataihoz.

A magántitok védelme sérülhet

Mindezek után érthető, ha a Google aggódik a szerverein található hatalmas mennyiségű információ miatt. A bezárandó irodánál dolgozó mérnökök előreláthatóan a vállalat más divízióinál folytathatják majd a munkát.

Nem csak a Google-nek gyűlt meg a baja Oroszországgal: az Apple ugyanezen rendelet miatt január elsejéig kapott határidőt, hogy szervereinek egy részét orosz földre telepítse, ellenkező esetben beszűntetik az iCloud felhőszolgáltatást az országban. Hasonló konfliktusba keveredett a Facebook és a Twitter is Vlagyimir Putyin kabinetével.