Ezzel a kütyüvel jobban alhatott volna

Sense
Vágólapra másolva!
A zaj és a fény mellett még a polleneket is figyeli a Sense nevű pazar eszköz.
Vágólapra másolva!

A Hello nevű San Francisci-i startup cég nemrég mutatta be speciális alvásfigyelő eszközét, a Sense-et. Az apró, műanyaghálóval borított gömb jóval többet tud, mint a konkurensek megoldásai.

Mindent kiszűr, ami zavarja az álmát

Beépített szenzorai segítségével az eszköz minden olyan körülményt figyelemmel kísér, amelyek – mint a zavaró zajok, a fényviszonyok változása, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, vagy a por- és pollenkoncentráció – hatással lehetnek arra, hogy hogyan alszunk. Ráadásul szép is.

Olyasvalamit akartunk csinálni, amit az emberek szívesen tesznek az éjjelszekrényükre – magyarázta a Guardiannek adott James Proud, a készüléket fejlesztő cég 23 éves alapítója. A Sense folyamatosan figyeli éjszakai mozgásunkat, de más alvásfigyelőktől eltérően használójának nem kell semmit a csuklójára csatolnia elalvás előtt - írja a Guardian.

Sense Forrás: Hello



Csupán a párnájára kell csíptetnie egy gyorsulásmérővel és giroszkóppal felszerelt apró műanyag lapocskát, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat a rendszer főegységének.

YouTube-on tanították a zajokra

A Sense által begyűjtött adatokat egy appban lehet megnézni telefonon vagy táblagépen. Az alkalmazás kiértékeli az alvás minőségét, és részletesen felsorolja az esetleges zavaró tényezőket is – mint a túlzott világosság, az utcáról beszűrődő zajok vagy a horkolás.

A Sense-szel vissza is lehet hallgatniaz éjszakai zajokat, így könnyen felderíthető, mi ébreszt fel valakit az éjjeli csendben. Az eszköz automatikusan azonosítja az autóriasztót a kutyaugatást vagy a horkolást, Proud és csapata YouTube-videók segítségével tanította meg a benne fészkelő mesterséges intelligenciát a különféle zajok megkülönböztetésére.

Segít megtanulni aludni

Proud szerint nem elég tudatni a felhasználókkal, hogy jól aludtak-e, azt is meg kell értetni velük, mit tehetnek azért, hogy nyugodtabb és pihentetőbb legyen az álmuk. A Sense folyamatosan tanul, képes megjegyezni, hogy használója milyen körülmények között alszik a legjobban.

Az apró gömböt egy okosvekkerrel is ellátták, amely igyekszik akkor felébreszteni minket, amikor a mozgásunk alapján úgy értékeli, hogy kiléptünk a mélyalvásból – így jóval kellemesebbé teheti az ébredést.

Fejlesztői a Kickstarteren kalapozták össze a Sense sorozatgyártásához szükséges tőkét. Az okos alvásfigyelőt több mint harmincezren rendelték meg az oldalon, az első darabokat februárban fogják kiszállítani. A harmincezer forint körüli áron kínált kütyüt a cég weboldalán keresztül is meg lehet vásárolni -egyelőre csak az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából.