Bezárják a Google Newst Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A keresőcég nem akar fizetni a hírkeresőjében elérhető cikkek után.
Vágólapra másolva!

A jövő héten bezárja Google News nevű hírkereső oldalát Spanyolországban a Google, mivel egy törvénymódosítás miatt a jövő évtől fizetnie kellene a közzétett cikkek után. Richard Gingras, a Google News ügyvezetője a cég blogoldalán azt írta, hogy a vállalat nagyon sajnálja, amiért meg kell szüntetniük a spanyolországi kiadásukat. Ugyanakkor lehetetlennek nevezte, hogy minden egyes publikáció után fizessenek, mivel - azok közlése nem termel nyereséget a vállalatnak és a Google Newson nem jelenik meg reklám.

Az olvasók a Google Newson ingyen férhetnek hozzá akár a világ legnagyobb lapjainak, akár a legkisebb helyi újságoknak az ingyenes tartalmaihoz, a sajtótermékek pedig maguk dönthetik el, hogy szeretnék-e, ha feltűnnének a cikkeik ezen az online felületen. "Elkötelezettek vagyunk abban, hogy munkánkkal továbbra is segítsük a kiadókat, növelve az online közönségüket és ezáltal a bevételeiket is" - hangsúlyozta a szakember.

A Google Newsnak hetven nemzetközi kiadása van világszerte és jelenleg harmincöt nyelven érhető el. Spanyolországban januártól lép életbe a szellemi tulajdon védelméről szóló törvény módosítása, amelynek értelmében az internetes keresőprogramokat működtető szolgáltatóknak jogdíjat kell fizetniük azoknak a kiadóknak és szerzőknek, amelyeknek, illetve akiknek a szövegeiből tartalmakat vesznek át. A baloldali pártok szóvivői és a kulturális élet képviselői bírálták a Spanyolországban "Google-adónak" nevezett új szabályozást, amely szerintük korlátozza a sajtószabadságot, és csupán a nagy távközlési vállalatoknak kedvez.