Rászálltak az Uberre a nemi erőszak miatt

delhi uber taxi
Shiv Kumar Yadav vádlottat, Uber-sofőrt viszi el az indiai rendőrség
Vágólapra másolva!
Bűnbakot csinál az Uber taxiszolgáltatásból India. Újdelhiben betiltották, mégis szállítják az utasokat a sofőrök. Az Uber helyi vezetőjét a női bizottság hallgatta meg.
Vágólapra másolva!

Újdelhi városvezetése betiltotta az Ubert, miután a népszerű internetes taxiszolgáltatás egyik sofőrjét nemi erőszak gyanújával letartóztatta a rendőrség. A 32 éves Shiv Kumar Yadavot azzal vádolják, hogy pénteken éjjel megerőszakolta egyik huszonhat éves utasát. A hatóságok szerint a férfi beismerte a tettét.

A Reuters úgy tudja, hogy a sofőr nem először keveredett ilyen ügybe: 2011-ben egyszer már állt bíróság előtt nemi erőszak vádjával, de akkor sikerült peren kívül megegyeznie a felperessel, ezért hét hónapos vizsgálati fogság után kiengedték.

Shiv Kumar Yadav vádlottat, Uber-sofőrt viszi el az indiai rendőrség Forrás: AFP/Chandan Khanna

A tiltás ellenére tovább fuvarozzák az utasokat

A városvezetés az Uberrel együtt az összes olyan internetes taxiszolgáltatás működését felfüggesztette, amelyek nem regisztráltatták magukat az önkormányzatnál. Az intézkedés számos céget és több ezer sofőrt érinthet.

Az Uber a tiltás ellenére továbbra is vesz fel rendeléseket, írta a BBC helyi tudósítója. Ráadásul azt sem tudni, hogyan lehetne erőszakkal kivonni ezen szolgáltatásokat forgalomból, hiszen sofőrjeik mindenféle megkülönböztető jelzés nélküli személyautókkal furikáznak. Az Uber olcsóbb a taxinál, csak egy okostelefon és app kell hozzá, viszont pontosan látni lehet merre jár a kért autó.

Gagan Bhatiát (j), az Uber újdelhi vezetőjét hallgatja meg a női bizottság Forrás: AFP/Chandan Khanna

Komoly probléma a nők elleni erőszak

A nők elleni erőszak egyre nagyobb problémát jelent India-szerte. Két évvel ezelőtt országos tiltakozóhullámot váltott ki, amikor egy fiatal nőt csoportosan megerőszakoltak egy újdelhi buszon. A kormányzati statisztikák szerint 2012-ben több nő esett nemi erőszak áldozatául Újdelhiben, mint bármely más indiai városban, a rendőrség nem kevesebb, mint 585 bejelentett esetről tud.

Az elmúlt hónapokban az Uber nagyon népszerűvé vált Indiában. Paradox módon elsősorban éppen a nők körében, akik úgy gondolták, hogy a cég autói biztonságosabbak, mint a hagyományos taxik.