Ezt néztük a legtöbbet az idén a YouTube-on

psy gangnam style video
Kiakasztotta a YouTube nézettségmérőjét Psy klipje
Vágólapra másolva!
Ők Magyarország és a világ idei kedvenc sztárjai és videói a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

Mit nézett Magyarország és a világ a YouTube-on 2014-ben? Az Éjjel-Nappal Budapest Lalijának ‘Lali Pop’ című száma, Bogyó és Babóca 13 részes mesegyűjteménye, a KerekMese szintén gyerekeknek szóló Doki dala, valamint a Kívánságkosár című TV-műsor élő adásban eltűnni igyekvő technikusa csak néhány Magyarország idei kedvenc videói közül. Magyarország kedvenc zenei videóinak toplistájába a nemzetközi sztárok közé magyar előadóként Majka és Curtis mellett megérkezett Horváth Tamás és Raul ‘Vége’ című dala is.

A világot eközben olyan YouTube videók tartották lázban, mint az "óriás mutáns pókkutya", amely "halálra" ijeszti az arra járókat, Katy Perry ‘Dark Horse’ című száma, valamint egy olyan kísérlet, amelyben vadidegen emberek először csókolóznak egymással.

Havi egymilliárd néző

A YouTube-on ma már havonta 1 milliárd ember néz videókat. Amellett, hogy világszerte a szórakozás, a tanulás, a tájékozódás és a véleménynyilvánítás színtere, 2014-re már a YouTube a "popkultúra" szerves része lett. Egyre gyakrabban YouTube csatornatulajdonosok, és a videók alakítják, miből lesz világra szóló - vagy éppen helyi - szenzáció.

A 2014-es YouTube toplisták összeállításakor az egyes videók nézettsége mellett azt is számításba vették, mekkora hatással voltak azok az internetezőkre. Megosztások, paródiák, remixek, és az eredeti videókra készített válaszvideók segítettek azonosítani az év videós toplistáit.

  • A YouTube-on világszerte havonta egymilliárd ember néz videókat.
  • Világszerte havonta hatmilliárd órányi videót néznek meg YouTube-on.
  • Percenként 100 órányi - több mint 4 napnyi - videót töltenek fel világszerte YouTube-ra.
  • Világszerte naponta többmillióan iratkoznak fel YouTube-csatornákra. Az ember azzal, ha feliratkozik egy csatornára, mindig naprakész lehet kedvenc műsoraiból, kapcsolatban maradhat az őt érdeklő YouTube csatornákkal, csatornatulajdonosokkal -- legyen szó a legjobb barátjának vagy éppen egy NBA sztárnak a csatornájáról.
  • A világon összességében naponta több órányi videót töltenek fel YouTube-ra, mint amennyit a három legnagyobb USA-beli televíziós csatorna az elmúlt öt évben összesen sugárzott.
  • Több mint egymillió YouTube csatornatulajdonos keres pénzt a YouTube-on világszerte.

Mit lehet tudni a magyarokról?

Megérkeztek az idei trónkövetelők:

  • Magyaország kedvenc YouTube-csatornái közül 10-ből 8 magyar nyelven készít videókat, ők már összesen több mint 1 milliós feliratkozó számmal és több mint 150 milliós nézettséggel büszkélkedhetnek.
  • A magyarországi internetezők körében a hazai YouTube-sztárok a világ tavalyi kedvencét, PewDiePie-t is lekörözik. A legfiatalabb magyarországi YouTube sztárok még tizenéves diákok.
  • A YouTube-sztárok ma már nem állnak meg egy csatornánál. Új ötletre akár új csatornát is indítanak: ahogy Dancsó Péterrel is történt, aki nem csak a lista első helyét foglalja el Videománia csatornájával, de másik csatornájával a 7. helyet is megszerezte magának.
  • Trónkövetelők tűntek fel a zenei színtéren is: Majka után Horváth Tamás és Raul is be tudott kerülni a magyarországi internetezők kedvenc zenei videói közé. Majka, valamint Horváth Tamás és Raul is jó példái a YouTube-on született, befutott zenészeknek.