Megőrzik titkainkat a Blackphone appok

blackphone adat titok védelem biztonság
A hívások és üzenetek védelmét biztosítja a telefon
Vágólapra másolva!
A Blackphone appok is biztonságosak lesznek: egyesével ellenőrzik őket, hogy mihez és miért kérnek engedélyt.
Vágólapra másolva!

Egy app és egy PC-s program telepítése nagyon hasonló lett: ahogy az "Elfogadom a szabályzatot" fülre kattintunk olvasás nélkül, úgy kattintunk az "Engedélyezem" gombra. Általában át sem nézzük, egy alkalmazás mihez és miért is fér hozzá, ezen akar változni a Blackphone gyártója.

Védett hívásokat indíthatunk

A Blackphone a Geeksphone és a Silent Circle együttműködése révén jött létre. A telefont olyan komoly titkosítással látták el, hogy adatainkat teljes biztonságban tudhatjuk, egy előfizetéssel pedig a telefonbeszélgetés, szöveges üzenetek és emailek védelmét is biztosítja. A készülék maga 629 dollár, azaz 155 ezer forint.

Januárban elindul a lehallgatásbiztos telefonhoz nyújtott app store, amelyben az Apple-höz hasonlóan egyesével ellenőrzik végig az alkalmazásokat. De nem csak azt nézik, hogy azok működőképesek és biztonságosak-e, hanem ellenőrzik, milyen engedélyeket kér be telepítéskor.

"Ha egy applikáció, amely a közösségi oldalhoz tartozó fiókunkat kezeli, engedélyt kér a kamerához és a mikrofonhoz, megkérdezzük miért. Ez az átvizsgálás első fázisa" - mondta Toby Weir-Jones, a Blackphone ügyvezető igazgatója. Az online appboltból játékok és közösségi appok alapból nem lesznek elérhetőek.

A hívások és üzenetek védelmét biztosítja a telefon Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az erősen átalakított Androidon (PrivatOS) később is tudjuk ellenőrizni, a különböző appoknak milyen hozzáférése van, és lehetőség van arra, hogy letiltsuk az erőforrásokhoz (wifi, 3G, telefonkönyv) való hozzáférést.

A kémbotrány megkongatta a vészharangot

A személyes adatok védelme az Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusa óta kirobbant kémbotrány óta felértékelődött. Az a tény, hogy a titkosszolgálatok a legnagyobb IT-vállalatok technológiáit kihasználva kémkednek a felhasználók után, sokakat cselekvésre késztetett. A magántitok védelmében segít a magyar fejlesztésű Crypttalk is, amelyet egyelőre csak iPhone és iPad készüléken tudunk használni.

Üzleti ügyfeleknek hamarosan elindítják a Spaces nevő szolgáltatást, amely a munkahelyi és magánadatok különválasztását segíti a telefonon, hasonlóan a Balckberry Balance és a Samsung Know funkciójához.

Szupertitkosítás átlagos készülékbe

A Blackphone egy 4,7 colos, HD felbontású IPS-kijelzőt kapott. Egy gigabájtos memóriával, 16 gigabájt háttértárral és 2 gigahertzes processzorral látták el. A hátlapi kamera 8, az előlapi 5 megapixeles. Wifi-, bluetooth- és szupergyors hálózatot biztosító LTE-technológiával szerelték fel a telefont. Külön vásárolhatunk hozzá egy 2 ezer milliamperórás akkumulátort, mikroUSB-csatlakozót, töltőfejeket, sőt tokot is.