Olcsó szenzor jelzi, ha romlott az étel

penész heti hűtő
A gyümölcskrémet hamar bekebelezte a penész
Vágólapra másolva!
Az olcsó szenzor mobiltelefonba építve számos veszélytől óvhat meg minket: a romlott ételt és a robbanóanyagot is kimutatja.
Vágólapra másolva!

Olyan, rendkívül széles körben felhasználható, olcsó szenzorokat fejlesztettek ki, amelyek alkalmasak bizonyos gázok - köztük az ammónia, a hidrogén-peroxid és a ciklohexanon - kimutatására, jelentették be az MIT kutatói. A technológia számtalan veszélytől óvhat meg minket: legyen szó robbanóanyagokról vagy épp romlott élelmiszerekről.

Az olcsó szenzor a gázokat elemzi Forrás: MIT

A szenzor alapjául egy egyszerű NFC-chip szolgál: ugyanaz a technológia, amit az érintésnélküli fizetési megoldásoknál, így a PayPass-kártyáknál is használnak. A kutatók kiradírozták és szén nanocsövekkel helyettesítették a chipek áramköreinek egy részét, amelyek így képessé váltak arra, hogy érzékeljék a veszélyes gázokat.

Bluetooth tolná ki a hatókörét

Az MIT szakemberei által kifejlesztett szenzorokat rengeteg mindenre lehet használni. Köztük olyan okos csomagolóanyagok gyártására is, amelyek figyelmeztethetnek minket, ha romlott élelmiszert akarunk vásárolni. Elég, ha meglóbáljuk előttük az okostelefont, és máris kiderül, alkalmas-e a fogyasztásra a kiszemelt áru.

"A szenzorok legnagyobb előnye, hogy nagyon olcsók. Csak fel kell ragasztani őket, és leolvasni, amikor épp arra járunk. Nincs szükség vezetékekre vagy energiaforrásra. Így tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt a felhasználási lehetőségeiknek." - Timothy Swager kutatásvezető.

A szenzorok szabadalmaztatása jelenleg folyik. A kutatócsoport azt vizsgálja, hogyan kombinálhatnák Bluetooth-chipekkel a technológitá, hogy kiterjeszthessék a lapkák hatókörét.