Csak valld be: robot vagy?

google robot
A Google új módszere könnyebben különbözteti meg az embert és a gépet
Vágólapra másolva!
A Google az eddigi, idegesítő feladványok helyett új módszert vezet be az ember és a gép megkülönböztetésére.
Vágólapra másolva!

Új módszert dolgozott ki a Google az ember és a gép megkülönböztetésére, miután kiderült, hogy a captchák nem csak idegesítőek, de egy algoritmussal fel is törhetőek. A techóriás egy sokkal egyszerűbb módszert mutatott be, melynek során semmi mást nem kell tenni, mint a folyamat végén rákattintani az "I’m not a robot" (Nem vagyok robot) feliratú dobozra.

Erre kell majd egy regisztráció végén kattintani Forrás: Google

De hogyan is akadályozza ez meg, hogy egy bot ne tudjon ugyanúgy a megfelelő helyre kattintani? Rengeteg minden, válaszolta Vinay Shet, a Google reCaptcha projektjének vezetője. Mint blogbejegyzésében kifejti, az új rendszer folyamatosan figyeli a felhasználó viselkedését mielőtt, miközben és miután rákattintott a boxra. Így például az egérmutató mozgásából vagy a kattintás milyenségéből megállapítható, hogy ember vagy robot végezte el a műveletet.

A Google új módszere könnyebben különbözteti meg az embert és a gépet Forrás: AFP/Stephen Lam

Mobilon képes feladvány lesz

Miután az okkostelefonon és a táblagépen nincs mutató, így a mobileszközökre egy kicsit más módszert dolgozott ki a Google. Ennek lényege, hogy a felhasználónak különböző képeket kell felismernie, melyek egy mintába illenek bele. Az ilyen összetett, vizuális információhalmazt egy gép nagyon nehezen tud értelmezni a szavakkal és számokkal szemben.

A Google új módszerét elsőként egyebek közt a Snapchat és a Wordpress alkalmazza.

Mik azok a captchák?

A captchák azok a feladványok - legtöbb esetben eltorzított, homályos számok és betűk - melyeket egy honlapon való regisztráció során, egy kérvény vagy dokumentum kitöltésekor kér a rendszer, hogy biztosra menjen, egy valós személy, és nem egy bot, amely “kitöltötte” azt. A Captcha rövidítés is erre utal: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére).

Ha a módszer beválik, az nem csak gyors és egyszerű, de sokkal biztonságosabb is lesz. Nem csak a Google-nek sikerült a Street View szoftverével feltörnie a captchákat, a Vicarious cég egy éve jelentette be: saját algoritmusa ki tudja olvasni a megjelenített betűket és számokat, így a Paypal, a Yahoo és más szolgáltatók biztonsági kérdéseinek 90 százaléka megfejthető.

Ugyan a forráskódot a vállalat nem tette közzé, annak létezése komoly nyugtalanságot keltett a szolgáltatókban, hiszen a captchák által védik hálózataikat a hackertámadásokkal szemben.