Így törte fel a mobilhálózatokat is az NSA

mobiltelefon, lehallgatás,
Okostelefonok a Veletech technológiai kiállításon.
Vágólapra másolva!
A szolgáltatók belső levelezését figyelte meg a titkosszolgálat, hogy a rendszer sérülékenységét kihasználva hozzáférjen a mobilhálózatokhoz.
Vágólapra másolva!

Éveken át azon dolgozott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), hogy a világ mobilhálózatait fel tudja törni, derült ki az Edward Snowden által kiszivárogtatott, és a The Intercept oldalán csütörtökön megjelent dokumentumokból.

AURORAGOLD volt a titkos hadművelet fedőneve, célja pedig hogy adatokat gyűjtsenek a mobilszolgáltatók belső rendszeréből annak sérülékenységéről, hogy aztán hozzáférhessenek a mobilhálózatokhoz is. Csak 2012 májusáig a világ mobilhálózatainak 70 százalékáról gyűjtöttek be információt.

A mobilhálózatot akarták feltörni világszerte Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kémbotrány tovább gyűrűzik

Tavaly szintén a Snowden által nyilvánosságra hozott iratokból kiderült, hogy az NSA az elavult, de még széleskörben használt titkosítási technológia (A5/1) segítségével előnyre tett szert, és sikerült hozzáférnie telefonbeszélgetések, és szöveges üzenetek millióihoz. Az NSA egykori informatikusa az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb kémbotrányát robbantotta ki.

Azóta kiderült, hogy az újabb és erősebb titkosítási protokoll (A5/3) feltörésével is próbálkozott. Így fért hozzá a mobilszolgáltatók munkatársainak belső levelezéséhez, és kémkedett egyebek közt a GSM Association után. A londoni konglomerátum képvisel több száz mobilszolgáltatót, egyebek közt a Verizon, az At&T és a Vodafone vállalatot, illetve olyan technikai óriásokat, mint a Microsoft, a Facebook, a Samsung és a Nokia.

Szinte az összes hálózat célpont

A The Intercept által közölt térképen az is jól látszik, hogy az NSA a világ szinte összes országáben hozzáfért a mobilhálózatokhoz egy bizonyos szinten. Két államban, a Bahamákon és Afganisztánban a teljes hálózatot feltörték.

Mindenhol hozzáfértek a mobilhálózatokhoz Forrás: Origo

Az NSA.nak minél több adat kell, hogy feltérképezze valós célpontjainak ismeretlen kapcsolatait, fogalmaztak a Washington Postnak korábban nyilatkozó titkosszolgálati illetékesek. A hivatal naponta mintegy ötmilliárd adatot gyűjt be mobiltelefonokról, az információnak köszönhetően rálátnak az emberek mozgására és kapcsolati hálójukra világszerte. Olyan mennyiségű adatot gyűjtenek, hogy egy belső tájékoztatóban 2012-ben azt jelezték, "meghaladja képességeinket, hogy befogadjuk, feldolgozzuk és tároljuk".

A Twitter ismét felbolydult az új hír hallatán, volt olyan szakértő, aki szerint az NSA által feltárt hiányosságokról és kiskapukról értesíteni kéne a szolgáltatókat és cégeket, hiszen így nem csak a titkosszolgálat, de más is hozzáférhet a rendszerhez.

Mások közölték, nem lepődtek meg, hogy nem csak a technológiai cégek, de a távközlési- és mobilszolgáltatók is az NSA célkeresztjébe kerültek.