Meglett a pénz a világ legnagyobb távcsövére

e-elt távcső teleszkóp univerzum csillag bolygó
A legnagyobb teleszkóp átmérője 39 méter lesz
Vágólapra másolva!
Végre elkezdődik a világ legnagyobb teleszkópjának építése. Az extrém nagy európai távcső a száraz sivatagban a halványabb égitesteket is azonosítani tudja. Fő célpontjai a Naprendszeren túli bolygók és fiatal Világegyetemek lesznek.
Vágólapra másolva!

Zöld utat kapott: elkezdődik a világ legnagyobb teleszkópjának építése. A European Extremely Large Telescope (E-ELT), azaz extrém nagy európai távcső végül "csak" 39 méter átmérőjű lesz, a tervezők és csillagászok a kezdetekben százméteres szörnyeteg létrehozásán is gondolkodtak.

A teleszkóp a jelenlegi menetrend szerint 2024-ben kezd üzemelni, a határidőt folyamatosan csúsztatják. Az eredeti projektet még 2012 júniusában hagyták jóvá, az építkezés viszont csak akkor kezdődhet meg, ha az ahhoz szükséges tőke 90 százaléka biztosítva van. Ennek meglétét hagyta most jóvá az építtető, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tanácsa.

A legnagyobb teleszkóp átmérője 39 méter lesz Forrás: ESO/L. Calcada

Az óriási távcsövet Chilében, a világ legszárazabb sivatagában, az Atacama-sivatagban építik meg. A hatalmas átmérő és a légköri változásokhoz alkalmazkodni képes tükörfelület több mint százszor érzékenyebb műszer a jelenlegi csúcstartóknál.

A tükörfelület több mint százszor érzékenyebb lesz a mostani műszereknél Forrás: ESO/L. Calcada

Az E-ELT célja nem más, mint más gigateleszkópoknak: a földön kívüli élet kutatása. A felbontásnak köszönhetően ugyanis az akár Föld méretű bolygókat is fel lehet fedezni. Segítségével a tudósok választ kaphatnak olyan kérdésekre, mint a sötét anyag vagy a sötét energia.

A száraz sivatagban a halványabb égitesteket is azonosítani tudja Forrás: ESO/L. Calcada

A távcső rengeteg új megfigyelést nyújthat az exobolygók, a Naprendszeren túli bolygókról, illetve az Univerzum első galaxisairól és csillagairól. "A következő évek nagyon izgalmasak lesznek" - fogalmazott Tim de Zeeuw, az ESO elnöke.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) látképe Forrás: ESO/M. Kornmesser/Mill House/Fred Kamphues/Fred Kamphues

A műszer tervei 2006-ra álltak össze, a távcső 1,1 milliárd euróból fog megépülni. A megvalósítás komoly technikai kihívást jelent, a fejlesztést az Európai Unió is támogatja.