Androidos órában mindenki megbámulja

Az LG G Watch R egy dögös virtuális képernyővel
LG okosóra, Fotó:Dudás Szabolcs 2014.12.04.
Vágólapra másolva!
Már a csuklónkon is Android futhat, ha megvesszük az LG kerek képernyős szuperóráját. Tényleg ez a jövő?
Vágólapra másolva!

Egy elegáns karóra számlapja általában kerek, egy tipikus okosóráé viszont többnyire négyszögletes. De csak mostanáig: az LG legújabb okosórájába a legmodernebb kerek kijelző került. Akármilyen meglepő is, csak mostanra lett elég fejlett a technológia ahhoz, hogy egy ilyen apró képernyő kerek kivitelben is legyártható legyen. Korábban drótok és áramkörök lógtak volna ki belőle oldalt, és csúnya lett volna. A G Watch R viszont szép, bár kissé vaskos.

Ez tényleg kúl

Kinézetre a kerek kijelző nagyon hatásos, a csuklónkon világító OLED-képernyő fénye vonzza a tekinteteket. A kerek kivitel egyébként nem túl célszerű, mert a képernyő jelentős része kihasználhatlan marad, gyakorlatilag a kör közepén lévő téglalapban olvashatunk minden megjelenő szöveget.

Alapesetben egy sportóra virtuális számlapjának mutatóin láthatjuk a pontos időt, de ha rajta tartjuk az ujjunkat, további huszonnégy virtuális felületre válthatunk át. Ezek között elég sok szép van, például lépésszámlálós, iránytűs, holdfázist mutató, és néhány igen rusnya extrém kinézetű is. Akár kedvenc fotónk kerülhet a hátlapra, bár az elég nyálasnak tűnik.

LG okosóra, Fotó:Dudás Szabolcs 2014.12.04. Forrás: Origo



Az viszont kissé ijesztő, hogy az óra leírásában külön kifejtik, hogy ne nézzünk az órán hosszú ideig állóképet, mert annak részletei beéghetnek a kijelzőbe, bár élesben ilyen problémát nem tapasztaltam. Alapesetben a számlap mindig aktív, bár ha nem használjuk az órát, minimalista, akkukímélő módba vált, amikor csak a mutatók világítanak. De jobb ötlet automatikus kikapcsolásra állítani az új G Watchot, mert így nem merül le olyan hamar - kis szerencsével két napig is ki lehet húzni vele. Kikapcsolt kijelzővel viszont az óra elég gagyinak tűnik, mert műanyagból van.

Mi ez, Windows 8?

Ezt az okosórát nem nehéz beüzemelni, feltéve, hogy androidos okosmobilunk van, mással egyelőre nem működik ugyanis együtt a rajta futó Android Wear, a Google viselhető eszközökre szánt szoftvere, ami az okosmobillal való kapcsolatot látja el Bluetoothon keresztül.

Ezen a videón megismerheti az Android Wear kezelését

Az első használatkor a Windows 8 ugrik be a szoftverről, azt volt utoljára ilyen szokatlan használni. Hiába indít az óra egy rövid, stilizált bemutatóval, még egy kockafejű júzer sem érzi ösztönösen, hogy mikor kell bökni, mikor nyomva tartani az ujjunkat, és mikor jobbra-balra söpörni vele. Nem csak én vagyok béna, a kütyübolond ismerőseim is megszenvedtek vele, amikor karjukra csatolták, senkinek nem volt elsőre egyértemű, hogy épp jobbra, balra, vagy fel és le huzogassa ujját a képernyőn. Ez pedig öreg hiba.

Igen, én vagyok Michael Knight!

Nem könnyít a helyzeten, hogy az Android Wear még nem tud magyarul, legalábbis a parancsokat nem érti, így a navigációt és az e-mail-küldést a magyar tulajdonosok egyelőre nélkülözhetik. Diktálni azért egészen jól lehet neki. Ha a Facebookon vagy a Hangoutson valaki üzen, a számlap alján megjelenik egy kis értesítő, ezt ujjunkkal teljes képernyősre húzhatjuk ki, hogy elolvassuk a teljes szöveget.

Így diktálhat emlékeztetőt Forrás: Origo



Éppen sorban álltam a boltban, amikor finoman megrezgett a csuklóm, egy ismerős üzent rám chaten. A válasz elküldéséhez sem kell elővenni a telefont, elég rábökni egy ikonra, és belemondani a választ. Ez magyarul is működik, pont annyira hatékony, mint az Android telefonos diktálófunkciója: általában jó, néha téveszt. Nem véletlen, hogy nem azonnal küldi a választ az óra sem, néhány másodpercig felvillan egy ikon, amivel megállíthatjuk a küldést, ha látjuk, hogy félreértett valamit a gépi intelligencia. Mondjuk eközben elég furcsán néznek az emberek a pénztár előtt.

Ugyanígy lehet használni a hangjegyzetelést is: valószínűleg nem elég jó az angol akcentusom, mert az óra sosem az alkalmazást indítja el a hangos parancsaimra, hanem rákeres a szavaimra a Google-on. Szerencsére ikonból is indítható a jegyzet, ilyenkor a néhány mondatnyi információt a saját Gmailemre küldi el az app.

Miért akarsz hazavinni, ha én nem is akarok?


Az órába a Google Now szolgáltatást is beépítették, ezért ha valamiért úgy gondolja, hasznos információkat jelenít meg a számlap alján lévő státuszüzenetben. Ezt a gyakorlatban úgy kell képzelni, hogy naponta három-négyszer feldobja az időjárást, és két-háromszor az otthonig vagy a munkahelyig tartó utazás várható időtartamát. Bár ezek pont irreleváns információk a nap közepén.

Azok a nyulaim az IP-kamerán Forrás: Origo



Appokat is lehet telepíteni az órára, ez a telefonon keresztül történik, amire az Android Wear appot kell letölteni. Ebből lehet telepíteni az óra appjait is, amelyek ikonjai azért a telefonba is bekerülnek. Egyelőre nem nagy a választék, bár az otthoni IP-kamera képét a telefonom után már az órámon is meg tudtam nézni az egyik ilyen appal. Még kipróbáltam egy iránytűt is, de a töpszli, 1,3 colos képernyőre szánt játékok már semmilyen örömöt nem nyújtottak.

Riválisaihoz hasonlóan az LG okosórájában is van lépésszámláló, ez korrektül működik, még olyan virtuális számlapja is van az órának, ami egy mutatóval mindig jelzi a már megtett lépések számát. A beépített pulzusmérő a Samsung hasonló megoldásához hasonlóan elég megbízhatatlanul működik: van, amikor jól mér, de sokszor ad hibaüzenetet, vagy jelez fals értéket.

Ki a fene akar játszani egy órán? Forrás: Origo

Szeretnék én okosórát?

Ezt az okosórát egy egyedi, microUSB-s dokkolón keresztül lehet tölteni, erre elég rátenni az órát, az érintkezők a helyükre pattannak. A benne lévő telep nagyon kicsi, csak 410 milliamperóra, ezért nem kell órákon át tölteni, viszont naponta, kétnaponta muszáj rádugni a kütyüt.

Ez a dokkoló a töltő Forrás: Origo



Az LG G Watch R-t a gyártó magyar képviseleténél hiába keressük, az órát mi is a Telenortól kaptuk kölcsön, a mobilcég az LG okostelefonokkal együtt kínálja az okosórát - feltöltőkártyával nagyjából 80 ezer forintos ártól, ezért az LG F70-es okostelefont is tartalmazza a csomag. Más boltokban külföldi importból 80-90 ezer forintos árcímke szerepel az óra mellett.

Bármikor számlapot cserélhet Forrás: Origo



Szeretnék kerek kijelzős okosórát? A válasz egyelőre nem - sőt, még négyszögleteset sem. Bár a kütyü nagyon dögös, a rajta futó Android Wear még nem kellően kiforrott, az e-mail és chatértesítéseken kívül semmi másra nem használtam az órát, hiszen még a Google boltjában is alig van hozzá app, magyar fejlesztés pedig egyáltalán nem létezik.

Bár extra megjelenést ad a kütyünek, a kerek kijelző inkább nehezíti az óra használatát: nem lehet véletlen, hogy a jövőre érkező Apple Watch is négyszögletes kivitelben készült. Nekem egyelőre többet ér, hogy nem kell folyamatosan bekapcsolt Bluetoothszal és Helyszolgáltatással járkálni a mobilommal - ezeket igényli az óra a működéséhez -, így az akkumulátor kevésbé merül.