Gyerekbaráttá teszi szolgáltatásait a Google

gyerekbarát google youtube
A gyerekek is biztonságosan tudnák használni a Google keresőt
Vágólapra másolva!
Fejleszti szolgáltatásainak gyerekbarát változatát a Google, így a 13 évesnél fiatalabbak is biztonságosan tudják majd használni.
Vágólapra másolva!

Gyerekbarát változatot készít szolgáltatásaihoz a Google, így a 13 évesnél fiatalabbak is igényeiknek megfelelően, biztonságosan tudják majd használni azokat. Első körben legnépszerűbb termékeiből: a keresőből, a Chrome böngészőből és a YouTube videomegosztóból készülne el a gyerekbarát verzió, jövőre fokozatosan vezetné be ezeket.

Az, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, még nem körvonalazódott, a Google nem csak a szolgáltatások kinézetét változtatná meg, de az elérhető adatokat is szabályozná. "Most a kislányom ha beüti a Google keresőbe hogy ‘vonatok’, remélve, hogy az a Thomas gőrmozdony meséről hoz ki találatokat, az Amtrak amerikai vasúttársaságról lát információkat" - magyarázta Pavni Diwanji, a cég fejlesztőmérnöke.

A szándék kettős

A cég szándéka a gyerekbarát kialakítással kettős. Egyrészt a szülőknek nagyobb teret biztosítana, hogy felügyeljék, ellenőrizzék és akár korlátozzák, hogy mit csinál a gyerek az interneten, így ők is biztonságosabban tudnak szörfölni. Másrészt így a gyerekek előbb megtanulnák és elkezdenék használni a Google szolgáltatásait, bővülne a cég fogyasztói köre, akiknek akár reklámokat tud megjeleníteni, új bevételi forráshoz jutva.

A gyerekek is biztonságosan tudnák használni a Google keresőt Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Nem a Google az egyetlen, amely gyerekbarát szolgáltatásokat vezet be. Az Apple az iOS 8 és az OS X Yosemite szoftverekkel bemutatta a Családi megosztás funkciót, mellyel akár hat családtag is osztozhat a naptáron, közös fotókon vagy a megvásárolt filmeken, könyveken, zenéken és alkalmazásokon, s ha a gyerek új appot akar venni, a szülőktől kell engedélyt kérnie telefonján.