Okosmobilon saját Origója lehet

origo android alkalmazás top
Vágólapra másolva!
Ránk se fog ismerni, ha letölti az Origo új androidos és iPhone-os appját. Csempékbe rendezett hírek, testre szabható címlap teljes képernyőn.
Vágólapra másolva!

Rá sem fog ismerni az Origóra, ha telepíti legújabb okostelefonos alkalmazásainkat. Az androidos appot a Google Playről, az iOS-es kiadást pedig az App Store-ból töltheti le.

Androidból a 2.3.3, az iOS-ből 6.1-es rendszer szükséges a telepítéshez. Működését illetően mindkét platformon ugyanúgy működik az Origo híralkalmazása.

Hová tűnt a menü?

Az új app a képernyő teljes egészét kitölti, hogy jobban lehessen olvasni, de a menü továbbra sem tűnt el. Ha ránéz a képernyőre, láthatja a bal oldalt lévő színes csíkot. Ha ujját erről elhúzza jobbra, előjön az Origo mobilos főmenüje, ahonnan az összes rovatunk kiválasztható az Itthontól a Táfelspiccig.

Inkább a képeket szereti, vagy a sok kis címet preferálja? Az új appban a címlapot úgy alakítja át, ahogy kényelmes. Az erre szolgáló, szemet mintázó ikont a jobb felső sarokban találja. Ha megnyit egy cikket, mostantól rákattinthat a benne lévő fotókra is: ha ilyenkor fekvő módba dönti a készüléket, a kép teljes képernyőre nagyítva is megtekinthető. Ha rábök egyszer az ujjával, a képaláírás és a fejléc is eltűnik, hogy semmi se takarja ki a részleteket. Újabb bökésre az adatok megjelennek.

Látványos widgetekkel is bővült a tartalom: az Időjárás rovatban ezen gyorsan megnézheti, esni fog-e az eső - vagy a hó -, a Gazdaságban a tőzsdei és devizaárfolyamok tekinthetők át rajtuk könnyedén, a GP Híreknél pedig a versenynaptár, valamint a pilóták és konstruktőrök listája.

Azt olvassa, ami valóban érdekli!

Annak érdekében, hogy kényelmesebben tudjon minket olvasni, teljesen átszabtuk az appot, de ne féljen, az első indításkor egy néhány oldalas bemutató fogadja az olvasót, amiből megismerheti a kezelést. Saját nyitólap létrehozására is van lehetőség, itt egyesével rá kell böknie azokra a rovatokra, amelyek érdeklik.

Hidegen hagyják a sporthírek vagy az ételreceptek? Ha kiveszi ezek elől a pipát, a rovatok tartalmai nem jelennek meg az app nyitóképernyőjén. Pont ezek a kedvencei? Mindegyiket pipálja ki, hogy le ne maradjon a friss anyagaikról. Testre szabott Origóját később a főmenü legelején, "Saját nyitólapom" néven nyithatja meg.

Ez a cikk pont jó lesz a villamoson

Minden megnyitott cikk automatikusan belekerül az Olvasási naplóba, amit a főmenüből lehet elérni. Ez a menü azért jó, mert ha tetszett egy cikk, akkor könnyen vissza tudja keresni még akkor is, ha elfelejtette, melyik rovat írta, vagy mi volt a címe.

A napló tartalmát bármikor törölni lehet: ehhez a főmenü bal felső sarkában lévő beállítás ikonra kell bökni, ahol az Olvasási napló menüpontja alatt lehet törölni a cikklistát. Itt egy másik opciót is találhat az olvasó, ez a képek mentése: ha ezt bekapcsolja, a megnyitott cikkek képeit az app lementi offline használatra. Így mobilinternet vagy wifi nélkül is olvashatja cikkeinket eredeti illusztrációikkal együtt. Ha mondjuk még az otthoni wifin kiválogatja az érdekes anyagokat, elég ezekre ráböknie, a villamoson mobilnet nélkül is elolvashatja mindet.

Nem akar lemaradni semmiről?

A beállítások között értesítéseket is bekapcsolhat, ha nem szeretne lemaradni híreinkről. A Vezető hír kiválasztásával mindig értesíti a mobil, ha frissült a portál vezető híre. Az Élő közvetítés bekapcsolásával a friss sportközvetítéseinkről, a Percről percre tudósítás-ról pedig az élőben közvetített egyéb fontos eseményekről értesülhet.

Nosztalgiázni is segítünk, a főmenüben lévő Ezen a napon történt menüpontban a tavalyi év azonos napjának híreit böngészheti át. Ha figyelmes, a jobb felső sarokban egy naptár ikonját is megtalálja, ezzel évet is válthat: egészen 1999-ig visszamenőleg olvashatja el a napi híreket. Például újraélheti a Y2K-probléma által jelentett fenyegetettséget, vagy elolvashatja, melyik párt mit gondolt egy-egy fontos kérdésről évekkel korábban.

Az Origo app fejlesztése még nem állt le, gőzerővel készül a táblagépre optimalizált változat, és nemsokára a cikkekhez érkező kommentek is olvashatók lesznek az alkalmazásban.